המדריך: איך לבנות הופעה מוצלחת?

אז הקמת להקה, קבעת הופעה, דאגת ליחצ"ן אותה – עכשיו נשאר רק לעלות על הבמה, לנגן ולאסוף את הצ'ק בדרך הביתה, נכון? אז זהו, שלא. הרבה מוזיקאים לא מפנימים שההתנהלות על הבמה חשובה כמעט כמו המוזיקה עצמה. כבר ראיתי להקות שהופיעו עם חומר מצויין, אבל נתנו הופעה מחורבנת (ביננו, יצא לי גם להיות בלהקות כאלה). הנה כמה עצות שכדאי לכל מוזיקאי ליישם.

המאמרים הקודמים: איך לקבוע הופעות?, איך לשווק ולבנות קהל?, איך להתעסק עם התקשורת?

  • תכינו סטליסט – זו העצה החשובה ביותר. להופיע בלי רשימת שירים מסודרת, או סטליסט בלעז, זה כמו לבשל בלי מתכון. זה אפשרי, זה יצירתי, זה גם כיף, אבל על כל פעם שזה יצא נהדר יהיו כמה פעמים בהן מכל המרכיבים יצא משהו עם טעם של זיתים בג'לי. תכנון קפדני של סטליסט מאפשר לך לנסות ולשלוט בחוויה הרגשית של הקהל שלך. כשעושים את זה נכון, זה משדרג את ההופעה פלאים. אין לזה חוקים חד משמעיים, וזה כמובן משתנה בהתאם לסגנון המוזיקה. אבל הנה כמה כללי אצבע:
    • חשוב לפתוח חזק כדי לתפוס את תשומת הלב, אבל מבלי לשרוף את השירים הכי טובים, אחרת ההופעה תאבד גובה כבר בהתחלה.
    • כדאי להימנע מיצירת "בורות" בהופעה, שבדרך כלל נוצרים ע"י רצף של שירים דומים. רצף של קאברים למשל זו מכת מוות להופעה. רצף של שירים שקטים עשוי לעייף את הקהל. לעומת זאת רצף של שירים אנרגטיים זה כמו כוס קולה אחת יותר מידי. דווקא מיקום של שיר שקט ליד שיר אנרגטי יגרום לכל אחד מהם לבלוט יותר, ויוסיף גיוון להופעה.
    • גם כשמשתדלים לגוון, צריך לשמור על מעברים הגיוניים בין השירים. בדרך כלל לא כדאי לעבור מהשיר הכי שקט בהופעה לשיר הכי רועש.
    • צריך לקחת בחשבון אילוצים טכניים כמו החלפת כלים או העלאת אורחים, כי הם כופים הפסקות בין השירים. את ההפסקות האלו כדאי לנצל למשהו מעניין, כמו הצגת חברי הלהקה, תזכורת לכך שאתם מוכרים או מחלקים דיסקים, או סתם לאנקדוטה קטנה.
    • הסוף של ההופעה קובע את הטון שאיתו הקהל יוצא ממנה, ועל כן חשוב לסיים בגדול. מה זה בדיוק "בגדול"? זה כבר תלוי במוזיקה. אולי דווקא לסיים עם שיר עצוב ושקט זה סיום חזק שיותיר את הקהל בהלם. אולי שיר קליט ושמח זה הדבר הנכון לסיים איתו. מה שבטוח, אם אפשר לייצר רצף של שניים-שלושה שירים שכל אחד מהם הוא קלף מנצח, זה הכי טוב.
  • תתנו מקום למקריות – גם אחרי שהשקעתם שעה ביצירת הסטליסט המושלם, צריך לזכור שהאדם מתכנן תוכניות ואלוהים צוחק. נניח שפתאום באמצע הופעה הקהל מבקש שיר מסויים – אולי שווה לבצע אותו בניגוד לתוכנית. ואם פתאום יש תקלה טכנית עם מגבר הבס – אולי אפשר לבצע שיר אחר עם גיטרה אקוסטית בלבד. ואם הקהל מאבד עניין, יכול להיות שזה הזמן לשלוף את הלהיט. ואם קורה שבאמצע הופעה חטפת את המיקרופון בפרצוף והתעצבנת רצח – אולי זה לא בדיוק הזמן להמשיך לפי הסטליסט לשיר רגאיי מרגיע ונחמד. כפי שחשוב לתכנן, חשוב גם לזכור שכל תוכנית היא בסיס לשינויים.
  • תשאירו טעם של עוד – זה נהדר שיש לך חומר לשני אלבומים, אבל אלא אם אתה שלמה ארצי, רוב הסיכויים שלקהל שלך יש סבלנות בקושי לסינגל. יש גבול לכמות המוזיקה שקהל חדש יכול לספוג בהופעה. הנה כלל אצבע: אלא אם מדובר בלהקה שפועלת כבר כמה שנים, אין טעם לעבור את ה-40-45 דקות. הייתי לא מזמן בהופעה מצויינת, שבצער רב יצאתי ממנה בדקה ה-50. והיא הסתיימה 20 דקות לאחר מכן. כששאלו אותי איך היה, המילה הראשונה שיצאה לי היא "מתיש". רק אחר כך נזכרתי גם שהמוזיקה עצמה הייתה טובה. עד כמה שזה נשמע מצחיק, כדאי לשבת עם שעון ולמדוד את אורך ההופעה.
  • תרגישו את הקהל – עם כל הרצון ליצור חיבור בין המוזיקה לבין הקהל, לפעמים זה לא עובד. לפעמים הקהל מאבד סבלנות, אולי הוא סתם ביום רע, אולי חם לו או קר לו, ואולי אתם ההופעה הרביעית שהוא רואה היום. אלא אם הקטע שלכם הוא שכולם יכולים לקפוץ לכם, נסו להבין מה עובר על הקהל ולכוון את ההופעה בהתאם. אם נעשה רציני מידי, אולי זה הזמן לדברי קישור מצחיקים. אם הקהל עייף, אולי שווה גם לקצר את ההופעה.
  • תדעו מתי לעצור שיר – קורה לפעמים שמישהו לא מכוון. קורה לפעמים שמתחילים שיר מהר מידי או לאט מידי. קורה שלא נכנסים נכון, קורה ששוכחים את המילים, קורה שיש תקלות טכניות. השאלה האם לעצור את השיר באמצע או להמשיך עם התקלות היא קשה, אבל לפעמים עדיף לספוג את הפאדיחה של לעצור שיר באמצע, מאשר לבצע אותו בשלמותו באופן גרוע.
  • אל תעשו הדרן בכל מחיר – אחד הטקסים המטופשים שהשתרשו בעולם ההופעות הוא ההדרן. בצורתו המקורית, הדרן זו בקשה ספונטנית של הקהל לשמוע עוד מהמוזיקה. באופן מסורתי, היה נהוג לבחור את אחד השירים הבולטים מההופעה, ולבצע אותו שוב לשמחת הקהל. אלא שבדרך משהו התעוות, וכיום נהוג לתכנן את ההדרן כחלק אינטגרלי מההופעה. פעמים רבות זו טעות. נוצר מצב אבסורדי בו הרבה מוזיקאים כופים הדרן על הקהל, במקום שזה יהיה הפוך. פעמים רבות השיר הנוסף הזה רק גורע. אז תעלו להדרן רק אם יש ביקוש אמיתי ולא אוטומטי לכך. ואם כבר הדרן – עדיף שהוא יהיה שיר חזק מתוך ההופעה, או שיר שבאמת ובתמים לא תכננתם לבצע.
  • תשמרו על זרימה – דיבורים בין השירים זה חשוב, וצריך לדעת איך עושים את זה נכון. אבל באופן מפתיע הדבר שהכי קשה ללמוד זה מתי לסתום את הפה. כשקצת מדברים בין השירים זה מוסיף אופי להופעה, אבל אם הקהל היה רוצה לשמוע אותך מדבר כל הזמן הוא היה מזמין אותך לקפה. כשמדברים בין כל שיר ושיר, זה הופך את ההופעה לשכונה. אם יש שירים עם הקדמה אינסטרומנטלית קצרה שאפשר להתחיל מיד כשהשיר הקודם מסתיים – תחסכו במילים ותחברו אותם. הקהל יודה לכם.
  • אל תזייפו – ואני לא מתכוון רק לשירה. אל תקפצו עם הגיטרה רק כי ראיתם שככה עושים. אל תתנהגו כמו איגי פופ אם אתם יותר בקטע של להיות איגי דיין. אין דבר נלעג יותר ממוזיקאי מזוייף ובסופו של דבר מה שחשוב זה לא כמה מגניב אתה נראה, אלא כמה אותנטי אתה מרגיש.

בפעם הבאה: איך לשתף פעולה עם מוזיקאים נוספים.


תגיות: , , , , ,

...ובאותו עניין:

  • המדריך: איך לשווק ולבנות קהל? - לפני כשנה הלכתי להופעת הבכורה התל אביבית של להקה חדשה. הם הגיעו מהצפון, צעירים, חצופים, מלאי אנרגיות...
  • אייטיז בפאב - הכל התחיל בטעות דפוס: לפני כמה שבועות, כשעברתי על לוח ההופעות של "TimeOut", הופתעתי לגלות להקה שהיה ...
  • המדריך למוזיקאי - בחודש שעבר פירסמתי כאן סדרת מאמרים שנועדו להקנות למוזיקאים כלים בסיסיים בקביעת הופעות, שיווק, התנהלו...
  • המדריך: איך לקבוע הופעות? - ֿאז תפסת גיטרה והתחלת לשיר. אז הקמתם להקה. אז יש כבר כמה שירים וחלקם אפילו לא נשמעים כמו חתול בבלנדר...
  • המדריך: איך להתעסק עם התקשורת? - אם יש משהו שיכול בבת אחת להפוך 15 איש בקהל ל-150, זה חשיפה תקשורתית. או שוחד. אבל נעזוב את האופציה ה...



יש כבר 4 תגובות, יא אללה:

  • 1
    גד says:

    לגבי הסט ליסט – רצף של שירים אנרגטיים יכול להיות הדבר הכי חכם לעשות אם יש לך רק 30 דקות הופעה, אם אתה מחמם להקה ורוצה להנחית על הקהל מכת קרטה שתשאיר את חותמה, מספיק כדי לגרום לאנשים לחזור הביתה ולחפור מי אלה ואיפה הם עוד מופיעים.
    אל תעשו הדרן בכל מחיר – אחלה נקודה. טוב מאד שהעלת אותה

  • 2
    מוטי says:

    רעיון למי שכן רוצה להאריך קצת ולא רוצה להתיש את הקהל – הפסקה. נותן לקהל לנשום קצת (או לעשן למי שרוצה) באמצע ההופעה ועוזר לעכל הופעה שבה אתה לא מכיר את כל או רוב השירים.

  • 3
    יחיאל says:

    באירופה, בהופעות גדולות – יש הפסקה.

    מה לגבי הופעות סלון ?

    מי קונה את השתיה ? ( אם זו לא חסות כמובן)

  • 4
    ניצן פררו says:

    מסכים לגמרי עם הקטע של ההדרן… זה ממש נהיה פתטי שאתה יודע מראש שהלהקה שיורדת תעלה עוד דקה(ובדרך כלל גם שומרים את השיר הכי מוכר לשם) ואתה רואה אותם סתם עומדים מאחורה ומחכים…

גם לך יש מה להגיד? יופי.