המדריך: איך להתעסק עם התקשורת?

אם יש משהו שיכול בבת אחת להפוך 15 איש בקהל ל-150, זה חשיפה תקשורתית. או שוחד. אבל נעזוב את האופציה השניה לבינתיים. הדרך הכי קלה ומהירה להשיג חשיפה תקשורתית היא לשכור יחצ"ן, אבל ביננו, ויסלחו לי חבריי היחצני"ם, אלא אם הסתובבת כבר כמה שנים, צברת נסיון, גיבשת קצת קהל והוכחת את עצמך – לקחת יחצ"ן זה בדרך כלל בזבוז כסף. אבל מי אמר שאי אפשר ליחצ"ן בשיטת עשה זאת בעצמך?

המאמרים הקודמים: איך לקבוע הופעות?, איך לשווק ולבנות קהל?

עיתונאים עובדים מול הודעות לתקשורת, או בשמם הנפוץ יותר – קומוניקטים. הם כוללים את המידע הרלוונטי לפרסום באופן שיעורר את סקרנותו של העיתונאי וימשוך אותו לפרסם את האייטם. במקרה של פרסום הופעות, יש מטרה נוספת: לשכנע את העיתונאי לבוא להופעה ולהתרשם בעצמו, ואם אפשר גם לכתוב עליה. יש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם כשכותבים קומוניקט:

  • ששת הממי"ם – כמו כל טקסט, גם קומוניקט צריך להבליט את חמשת הממי"ם – מי (האמן), מה (הסגנון), מתי (ההופעה – תאריך ושעה), מקום (המועדון) ומדוע (שלמישהו יהיה אכפת), ובמקרה של הופעות צריך להוסיף גם את המ"ם השישית – מחיר.
  • קופי פייסט – קומוניקט טוב הוא קומוניקט שעיתונאים יכולים לעשות לו קופי-פייסט ולצטט אותו כמעט במלואו, עם שינוי של מילה פה מילה שם. כי עיתונאים הם עצלנים (מנסיון אישי), וקומוניקט שהם יצטרכו לנסח מחדש הוא קומוניקט שהם יתעלמו ממנו.
  • עריכה והגהה – ניסוחים מסורבלים, טעויות איות, מחסור בסימני פיסוק או עודף סימני קריאה יוצרים רושם לא מקצועי ומקשים על העיתונאי להעתיק את הטקסט שלכם בשקט. חשוב לעבור על הטקסט בשבע עיניים, ואם צריך להיעזר בחבר היחיד שלכם שהוציא 98 בבגרות בלשון (לכולם יש אחד כזה, לא?).
  • עיצוב – עיצוב זה לא מותרות. טקסט לא מעוצב הוא טקסט לא קריא. לא צריך להיסחף או לשכור גרפיקאי – מספיק לכתוב את חמשת\ששת הממי"ם בפונט מודגש וגדול, ליישר את הטקסט, להדגיש או לצבוע משפטים חשובים בגוף הטקסט, להפריד בין פסקאות ואם אפשר גם להוסיף תמונה. תקפידו לשמור על היררכיה עיצובית ברורה בתוך הטקסט: הכי חשוב שידעו מי מופיע ומתי. כל השאר פחות חשוב. תעצבו בהתאם.
  • מעט זה הרבה – קומוניקט צריך להיות קצר ותמציתי. כדאי שהוא ייכנס בדף בודד, ורצוי בפחות. זה תופס לגבי הכל – טקסט קצר עדיף על ארוך, שתי תמונות עדיפות על 10, שני ציטוטים מעיתונאים מוכרים עדיפים על 20 ציטוטים של מגיבים בפורומים.
  • סגנון – התאימו את סגנון הטקסט לסגנון המוזיקה. סינגר סונגרייטר עם טקסטים אישיים? הקומוניקט צריך לפנות לרגש. להקה עם הווי הומוריסטי? גם התיאור שלכם צריך להצחיק. חושבים שאתם הלהקה הכי מגניבה בעיר? גם הטקסט צריך לשדר את זה, אבל בלי מאמץ.
  • בידול – מה מייחד את ההופעה הזו משתים עשרה ההופעות הקודמות שלכם, או מעשרים ההופעות האחרות שמתקיימות באותו יום? נסו למצוא זווית מעניינת – אולי זו השקה, אולי אתם חוגגים שנה, אולי אתם מארחים מישהו מעניין, אולי זה דאבל פיצ'ר מסקרן, אולי הכנתם תפאורה מיוחדת, אולי זו הופעה אקוסטית, ואולי אתם הולכים מכות בזירת אגרוף. הופעה חד פעמית היא הופעה יותר מושכת.
  • טיימינג – כפי שאי אפשר לשלוח קומוניקט לאירוע יומיים לפני שהוא קורה (כי אף אחד כבר לא יוכל לפרסם את זה), כך גם אין סיבה של ממש לשלוח קומוניקט חודש מראש (אלא אם זה לאירוע גדול שמצדיק את זה).
  • פרופורציות – ואחרי הכל, לא כל דבר מצדיק קומוניקט. שנאמר: כדי להרוג זבוב לא צריך טנק. בשביל להודיע ש"קברני הפלטינה מגיעים להופעת חינם בסלון של מושיקו!" מספיקה שורה אחת, אם בכלל.

מה לכתוב?

  • חמשת\ששת הממי"ם – שם האמן, מקום, תאריך שעה ומחיר.
  • אתר – כתובת מייספייס \ בנדקאמפ \ פייסבוק \ סאונדקלאוד או כל אתר אחר בו ניתן לשמוע את המוזיקה. רצוי גם כתובת יוטיוב.
  • תיאור סגנוני – הן בשפה פשוטה ולעניין (רוק-פופ עם השפעות של ג'אז איסלנדי"), והן עם כמה דימויים צבעוניים משולבים בניימדרופינג, שיתפסו את תשומת הלב של העיתונאי המשועמם ("עוטפים את הקהל בזיעה שמריחה כמו איגי פופ, מיתרים קרועים שנשמעים כמו פרושיאנטה, ומשאירים אותו בסוף כמו ליוויתן שנזרק אל החוף אחרי סערה – סחוט, מותש, אבל מת לחזור לתוך המים". משהו כזה, רק פחות מעפן).
  • הישגים – סינגל שהצליח, הופעות בחו"ל, דיסק שיצא לאחרונה, השתתפות בתחרות כלשהי.
  • סופרלטיבים – רק אם הם מגיעים ממקורות אובייקטיביים, רצוי מעיתונאים מוכרים ואם אין ברירה אז גם מגיבים בפורום אינטרנטי ידוע.
  • רשימת הנגנים – רק אם השמות שלהם אומרים משהו למישהו, ואם אפשר לרשום לצידם בסוגריים הרכבים מוכרים אחרים שהם חברים בהם.
  • איש קשר – שם, אימייל וטלפון.

מה לא לכתוב?

  • רשימת המועדונים שהופעתם בהם – וואלה, הופעתם במתנ"ס יהויכין בטבריה? מרשים, אני מיד שם אתכם על השער של העיתון.
  • היסטוריית הלהקה – נפגשתם בגיל 17, המתופף הצטרף אחרי ששני המתופפים שלפניו, אורן וזיקו הקטן, פרשו ועברו לארה"ב, הגיטריסט חשב לעזוב אבל אחרי סיבוב ההופעות בגרמניה השתכנע להישאר, ועם כל הטרחנות הזאת אתם עדיין מצליחים לסבול האחד את השני?
  • הישגים קיקיוניים – יופי שהסינגל שלכם נכנס ישר לפלייליסט (של רדיו עמק חפר), זה ממש עושה עלי רושם (שאין לכם במה להתהדר באמת).
  • סופרלטיבים פיקטיביים – השירים אדירים, הלהקה מטורפת, הקליפ מרהיב, אל תחמיצו! על החתום, סולן הלהקה.
  • רשימת נגנים אלמונית – וואו, הגיטריסט שלכם ניגן בגיל 14 בלהקת משה והג'ננות! אני מתעלפת.
  • הומור פרטי – זה סבבה שפרנקי הסולן קורא לבנצי הגיטריסט "בנצונה". אבל את מי זה בדיוק מעניין?

אז ישבתם וכתבתם את הקומוניקט הכי טוב בהיסטוריה. עכשיו צריך להתחיל לשלוח אותו.

מה לשלוח? קובץ אוניברסלי כמו pdf, rtf או וורד 97 (עם סיומת doc ולא docx) ותמונה באיכות גבוהה (רצוי ברזולוציה של 300dpi) מאושרת לשימוש עם קרדיט לצלם. אבל לא מספיק לצרף את הקומוניקט והתמונות למייל – יחצני"ת חרוצה אחת אמרה לי פעם שבגלל שעיתונאים הם עצלנים כאמור, חובה לעשות קופי פייסט של הטקסט מהקובץ המצורף לגוף המייל ולחסוך להם את פתיחת הקבצים המצורפים. טיפ מצויין. לעיתונאים שהם גם מבקרים כדאי לכתוב כמה מילים באופן אישי ולהזמין אותם להופעה (רק לא לשכוח לרשום אותם ברשימת מוזמני התקשורת בכניסה).

למי לשלוח? בראש ובראשונה למדורי הכרוניקה השונים בהם מתפרסמות הופעות, אבל גם לכל איש תקשורת שאתם יכולים להשיג את כתובת המייל שלו. איך מוצאים את הכתובות האלו? מדורי כרוניקה מציינים לרוב כתובת לעדכונים, הרבה כתבי מוזיקה מציינים את המיילים שלהם בסוף הכתבות, ולא שמעתם את זה ממני, אבל אם תשאלו כמה מוזיקאים מסביבכם בטוח תקבלו איזו רשימת כתובות של עיתונאים נבחרים.

מתי לשלוח? אם מדובר באירוע גדול, אפשר לטפטף מידע עליו גם חודש מראש, ולהגביר את קצב הפרסומים ככל שמתקרבים לאירוע עצמו. אבל ברוב המקרים מספיק לשלוח הודעה שבועיים לפני האירוע, ואם צריך להוסיף עוד תזכורת כמה ימים לפני האירוע עצמו, ואם התזכורת יכולה לכלול גם מידע חדש (אורח הפתעה, קליפ חדש ביוטיוב, שיר להורדה וכו') – מה טוב. חשוב גם לשים לב לתכתיבים שכלי התקשורת עצמם מפרסמים. במגזינים שבועיים למשל, מדורי הכרוניקה נסגרים בדרך כלל בימי ראשון בבוקר.

כמה לשלוח? לא יותר מידי. בדיוק כמו בכל הנוגע לשיווק לקהל, גם כאן צריך לדעת מתי לעצור ולא להציק. פרסום או שניים זה נחמד. הצפה של פרסומים על כל שטות גובלת בהצקה, ורק תעורר אנטגוניזם.

בפעם הבאה: איך לבנות הופעה מוצלחת.

תגיות: , , , , ,

...ובאותו עניין:

  • המדריך: איך לשווק ולבנות קהל? - לפני כשנה הלכתי להופעת הבכורה התל אביבית של להקה חדשה. הם הגיעו מהצפון, צעירים, חצופים, מלאי אנרגיות...
  • המדריך: למה לא להוציא אלבום. עדיין. - מידי שבוע נוחתים על שולחני אלבומים של מוזיקאים בתחילת דרכם, וזה כל פעם מפתיע אותי מחדש. קודם כל מפתי...
  • פליירים לא מתים - בדרך כלל צריכת העיתונים שלי נעצרת ב-"TimeOut" (בעיקר בשביל לוח ההופעות וחנוך מרמרי), קריאה אובססיבית...
  • חצימזה - זו לא בדיוק ביקורת על פסטיבל חוצמזה 3, שהתקיים בסוף השבוע האחרון. קראתי לפוסט "חצימזה", כי בשל נסיבו...
  • המדריך למוזיקאי - בחודש שעבר פירסמתי כאן סדרת מאמרים שנועדו להקנות למוזיקאים כלים בסיסיים בקביעת הופעות, שיווק, התנהלו...



יש כבר 8 תגובות, יא אללה:

  • 1
    שי פישר says:

    שייך יותר לגבי פלאיירים מאשר קומוניקטים, אבל בכל זאת:
    ציינו באיזו עיר המופע מתקיים! גם אם מדובר בת"א.

  • 2
    אפשר לעשות מזה כסף? says:

    לא, אני באמת שואלת, אמן לא מפורסם באמת יכול להרוויח כסף מזה? לגבי היחצנים אני מסכימה איתך שהם רק יודעים לקחת את הכסף, ותו לא.

  • 3
    לזרבוי says:

    למרות שהטוקבק שמעלי הוא בסך הכל נסיון דוחה ובזוי של מטקבקים בתשלום ללנקק את הביטוי "לעשות כסף" לאיזה אתר קקיוני בשביל לעבוד על גוגל (הסרתי את הלינק כמובן), אענה ולו רק למען הפרוטוקול: מי שנכנס לעסקי המוזיקה כדי לעשות כסף נמצא בתחום הלא נכון.

  • 4
    חיימון says:

    תראה, עם יד על הלב,
    היום כשכולם משיקים כל נאד, מארחים כל ידידון, מופיעים זה לזה, למשפחה, לקהל שהוא חברי הלהקה שבאה אחריהם מיד על אותה במה, כשכולם מוציאים אי פי שהוא למעשה הקלטה ביתית מהשבוע שחלף, כשכולם מוציאים ריליס כל רבע שעה, כשכולם יוצאים לטור, נניח בסלון מול חברים, או איזה הופעה בפינת רחוב באיזה פסטיבל מול עוברים ושבים שותי בירה …

    כשכולם עושים בעצם מה שמומלץ כאן.

    אז הכל טוב ויפה, אבל העוקץ נעלם.

    ואם לא, תאר לך מה יקרה כשכולם יעשו את זה בדיוק ?

    אז בעצם זה מה שכולם עושים ולכן כל כך קשה לכולם.

  • 5
    לזרבוי says:

    חיימון, אתה מבשל לפעמים? אם כן אז אתה בטח יודע שאפשר ללכת עם מתכונים כפי שהם כתובים, אבל פעמים רבות זה לא עובד. בהרבה מתכונים חסרים מרכיבי מפתח, במתכונים אחרים צריך קצת יצירתיות שאי אפשר לכמת במתכון מדוייק. יש כאלו שלוקחים מתכונים ומוסיפים להם מעט מלח, יש כאלה שרק מתבססים על מתכונים כדי ליצור מנות חדשות משלהם. זה הרבה יותר מעניין ככה.

    בקיצור, אתה צודק, אבל אל תדאג – מה שכתוב כאן זה רק נקודת מוצא בסיסית. אם כולם יעשו את מה שכתוב כאן, יהיה מאוד משעמם. אם אנשים ישתמשו בזה כבסיס ואז ימצאו את הדרך שלהם – יהיה נהדר.

  • 6

    טיפים מעולים. עוד כמה המלצות לדעתי:
    * קומבינות! תבדקו אם אחד מחבריכם או קרובי המשפחה שלכם מכיר איזה מישהו שכותב איפשהו, ותרימו אליו טלפון. זה מגביר פי כמה וכמה את הסיכוי שמשהו יקרה מן הסתם.
    * מיקוד. לשלוח את הקומוניקט למיליון אנשי תקשורת זה נחמד, אבל לא מאוד אפקטיבי. לעומת זאת, אם תבנו רשימה של אנשי תקשורת שעוסקים בסגנון שלכם או עסקו במוזיקה דומה בעבר, ותשלחו אליהם פניה אישית + קומוניקט, יש הרבה יותר סיכוי שמשהו יקרה. בכלל לדעתי אנשים אוהבים פניה אישית מאשר מייל לתפוצת נאטו כך שיש יותר סיכוי לתגובה.
    * זה נושא שחוזר על עצמו, אבל ציפיות נמוכות. אנשי תקשורת מקבלים המון פניות כל יום לכתוב על כל מיני פיפסים, והרבה מהם לא יחזרו אליכם ואולי לא יקראו את המייל שלכם בכלל כי הם די עסוקים ועמוסים. אפשר לנסות לעשות פולואפ כי לפעמים דברים סתם מתפספסים, אבל אין צורך ללחוץ.

  • 7
    לזרבוי says:

    והיום בפינתנו "מה לא לעשות":
    ברשותכם, אצטט כמה משפטים מקומוניקט שקיבלתי לאחרונה על להקת שוליים כלשהי. לא אחת הגדולות, גם לא אחת הקטנות – איפשהו באמצע, וכדי לא לפדח את האנשים הטובים שעומדים מאחוריו, לא ננקוב בשמות. הטקסט הזה חוטא בחטא הגדול ביותר שקומוניקט יכול לעשות לאמן שהוא בא לייצג: הוא מעורר בקורא צורך עז לפרוץ בצחוק לעגני.

    "זו להקה שהקהל מכיר היטב בהופעות… עשרות הופעות בתל אביב וברחבי הארץ כבר כבשו לבבות רבים… האלבום שלהם הוא אלבום שהמתינו לו רבים"

    מגיע עיתונאי המוזיקה הסביר, שזה הקומוניקט הראשון שהוא מקבל על הלהקה אי פעם, קורא את הטקסט הזה ולא מאמין: היתכן שהוא התרשל בתפקידו עד כדי כך שהוא מעולם לא שמע על להקה שיש לה קהל המוני שכזה, שמסתובבת מתחת לרדאר ומופיעה נונסטופ? 99% מהעיתונאים יסיקו את המסקנה המתבקשת – הטקסט הזה הוא כנראה שיקרי. ואני, שבמקרה עוקב אחר לוחות ההופעות בתל אביב ובארץ יכול להגיד את זה באופן חד משמעי.

    "שיתוף פעולה אמנותי יוצא דופן… אחד ההרכבים המרתקים והכובשים (ההדגשה במקור – נ"ל) של התקופה האחרונה… שמו כבר הולך לפניו… הטקסטים פורצים גבולות"

    הקומוניקט שכח לציין את תרומת חברי הלהקה לביקוע האטום, שיחרור גטו וורשה וכינון הסכם השלום בין צפון מאוריטניה למחתרת הבאסקית. כותבי קומוניקטים יקרים, אתם יודעים מה אומרים: מי שכל כך דואג להתרברב בכמה הוא גדול, הוא כנראה דיי קטן. וזה מה שהעיתונאי הממוצע יריח תוך שניות.

    "חברי הלהקה הם מהמוזיקאים הבודדים בארץ ששמים את היצירה לפני הכל… בלי 'סלבריטאיות', 'התהוללות' וכל המסביב"

    עכשיו הקומוניקט כבר עבר מהשיקרי וחסר הבטחון אל תחום האבסורד וההזיה. 'סלבריטאיות'? באינדי-שמינדי? יחשוב לו העיתונאי – זה מרשים שהם סירבו לסלבריטאיות והתמקדו באמנות, בעיקר בהתחשב בכך שהאופציה הזו כלל לא עמדה לרגע לנגד חבריו האנונימיים של ההרכב. אף אחד לא רואה גדודי עיתונאים צובאים על דירתם הפלורנטינאית של חברי הלהקה, אורבים להם בבתי קפה ודוחקים לשוליים אייטמים על בר רפאלי למענם. עם כל הכבוד, ההתמקדות שלהם (ורק שלהם – הם הרי "מהבודדים בארץ!" – שלומי שבן, צא ולמד) באמנות ראויה להערכה, אבל היא נובעת בעיקר מכך שאין להם ברירה.

    אגב, על המוזיקה עצמה – ממי היא מושפעת, איך היא נשמעת, רבאק, אפילו מי הם חברי ההרכב ועל מה הם מנגנים – אין בקומוניקט מילה אחת. ולא, "פורץ גבולות" לא מתאר מוזיקה. זה מתאר יחצ"ן עייף.

    כן, קומוניקט צריך להציג את המוזיקאי במלוא תפארתו. אבל בכתיבת קומוניקט, לעולם אל תשקרו, אל תתהדרו בנוצות לא לכם, אל תקפצו מעל לפופיק, ותזכרו תמיד ש-less is more. אחרת רק תגרמו לעצמכם נזק.

  • 8

    […] אחרי שלמדתם איך לא להתעסק עם התקשורת, אתם ודאי רוצים לקרוא את הפוסט שילמד אתכם איך כן להתעסק עם התקשורת . […]

גם לך יש מה להגיד? יופי.