המדריך: איך לשווק ולבנות קהל?

לפני כשנה הלכתי להופעת הבכורה התל אביבית של להקה חדשה. הם הגיעו מהצפון, צעירים, חצופים, מלאי אנרגיות ועם אחלה מוזיקה. הם הכינו פליירים, קצת תפאורה לבמה ואפילו דאגו להביא צלם וידאו בתשלום שיתעד את הרגע המכונן. הכל היה מוכן, אבל רק דבר אחד הם שכחו לעשות: להביא קהל. מה לעשות, קהל לא גדל על העצים, וגם אם הוא כן – הרי שגם עצים צריך להשקות. הנה כמה טיפים בנוגע לבניית קהל, פרסום ושיווק.

המאמר הקודם: איך לקבוע הופעות?

מוזיקאים שלא מתכוונים להשקיע בבניית קהל כפי שהם משקיעים ביצירת המוזיקה שלהם, עדיף שילכו ללמוד פחחות רכב. יש הרבה דרכים לפרסם הופעה, החל משימוש בחברים שיפיצו את הבשורה, דרך פייסבוק ופורומים, וכלה בפליירים, פוסטרים וכלי תקשורת שונים, אבל קודם כל חשוב להבין דבר פשוט: פרסום זה אפקט מצטבר.

בפעם הראשונה שמישהו ייתקל בפלייר של "שמואל והשתילים", הוא ישכח אותו מיד. בפעם השנייה כשהוא יראה אותו על פוסטר זה יישמע לו מוכר. בפעם השלישית כשחבר שלו בפייסבוק יעשה להופעה Attending הוא יגיד לעצמו שצריך לבדוק מה זה. בפעם הרביעית הוא כבר יבוא להופעה מיוזמתו. כך שברמה האידאלית עדיף לפרסם בכל מדיום אפשרי במקביל ולנסות ליצור את האפקט המצטבר הזה. אבל החיים לא אידאליים, אז בואו נהיה ריאליים – מעטים המוזיקאים שזה ישתלם להם כלכלית. אם כך, איפה כדאי להשקיע את האנרגיות והכסף?

איפה לא:

  • פוסטרים – כשמסתובבים בעיר ורואים את כל הפוסטרים  שתלויים על הקירות, המוזיקאי הממוצע עשוי לחשוב בטעות שכדאי לו להכין פוסטרים בעצמו, כי גם ברי סחרוף עושה את זה, אז זה בטח עובד. העניין הוא שזה עובד לברי סחרוף, כי הוא פאקינג ברי סחרוף. לאותה להקת "שמואל והשתילים", אם לחזור אליהם, זה יעבוד קצת פחות טוב, כי אף אחד עוד לא מכיר אותם (וחבל, דווקא אחלה להקה), השם שלהם לא ייקלט בתודעה, והפקת הפוסטרים סתם תאכל להם חלק גדול מההכנסות, ואולי אף תכניס אותם להפסדים.
    מתי בכל זאת כדאי לעשות פוסטרים? כשיש לך שם מזוהה, וכשאתה עושה אירוע מיוחד ומשקיע בפרסום גם באפיקים אחרים.
  • פליירים – חתיכות הנייר הפופולריות האלו הן כנראה הבלוף הגדול ביותר והמיותר ביותר בכל הסיפור, וזה עוד לפני שנזכרים שזה לא אקולוגי. ביליתי שעות רבות בחלוקת פליירים. שמתי אותם בכל פאב ומועדון בתל אביב. עמדתי בפינות רחוב. חילקתי אותם ידנית לאנשים. מקצתם אפילו הביעו עניין וחלקם אף הזמינו אותי לבירה. אבל כמעט לא קרה שראיתי זר מוחלט שהגיע להופעה שהוא לא ידע עליה כלום בגלל פלייר. הסיכויים שפלייר במקום רנדומלי יתפוס את תשומת ליבו של אדם רנדומלי, יגרום לו לשמוע מיוזמתו את המוזיקה ועוד יצליח לקלוע לטעמו מדגדגים את האפס, ומלמטה. אבל זה לא אומר שלא צריך להכין פליירים – פשוט לא צריך להדפיס אותם. ומיד ארחיב.
    מתי בכל זאת שווה להשתמש בפליירים? כשידוע מראש שאתה מחלק לקהל ממוקד שיש לו עניין במידע הזה, למשל לקהל שנמצא בהופעת טיזר שלך או בהופעה של להקת אחות שלך.
  • פורומים – אפשר כבר לומר בקול רם שהימים הגדולים של הפורומים נמצאים מאחוריהם. יש עדיין כמה פורומים פעילים, אבל נדמה שהם פונים לאותו קהל מצומצם שאינו מתחדש. מצד שני, כתיבה בפורום אינה עולה כסף וכמעט שאינה לוקחת זמן. השורה התחתונה – לא חובה, אבל גם בטח לא מזיק.

איפה כן:

  • רשתות חברתיות – זה ברור שמייספייס מת. לפחות ברמה השיווקית, ללחוש את השם שלך לרוח עשוי להביא יותר קהל. פייסבוק לעומת זאת הפך לכלי רב עוצמה בשנים האחרונות. והכי חשוב – הוא חינמי לחלוטין. יש אינספור דברים שאפשר לעשות באמצעות פייסבוק. זה הבסיס: לכל הופעה תקפידו להכין Event עם פלייר שמושך תשומת לב. תקפידו להזמין את כל החברים שלכם. תקפידו לבקש מהחברים שלכם להזמין גם את החברים שלהם. תפרסמו את האירוע בפרופיל שלכם, רצוי באופן שמעודד השארת תגובה ("מי מגיע?", "איזה שירים לנגן?"). ככל שתיצרו יותר התרחשות סביב הפעילות שלכם, כך ייטב. בהמשך כדאי גם להקים דף שירכז את הפעילות סביב המוזיקה שלכם ויציע הטבות לקהל שלכם. רק לא להגזים – הגבול בין פרסום לספאם הוא דק מאוד.
  • סטיקרים – הסכמנו כבר שפליירים ופוסטרים לא עוזרים בשום צורה להביא אנשים להופעות. הם טובים בכך שהם חושפים את השם שלך, אבל זמן התפוגה שלהם קצר מאוד. אז אם אתם לא תל אביביים או עשירים ואין לכם זמן וכסף לבלאגן הזה, תחסכו אותו מעצמכם. לעומת זאת, יום אחד של הדבקת סטיקרים ברחבי העיר משאיר את השם שלכם גלוי לאורך זמן, ואם שמים את זה בשירותים של מועדונים אז גם מגיעים ישירות לקהל מפולח שבאמת הולך להופעות.
  • חברים – הקהל שיגיע להופעות הראשונות שלכם הוא החברים שלכם. אם הם אהבו אתכם, אל תתביישו להזכיר להם את הפעם ההיא בכיתה ח' בה נתתם להם להעתיק בבחינה במתימטיקה ולבקש מהם בתמורה לעשות את הדבר החברי המתבקש ולגרור איתם להופעה הבאה עוד אנשים. אם הם יכולים גם לשלוח מייל לחברים שלהם \ להפיץ את האירוע שלכם בפייסבוק \ לחלוק רשמים בפורומים ובבלוגים – בכלל יופי. המלצה מחבר שווה יותר מכל הפוסטרים והפליירים שבעולם.
  • תקשורת – אייטם קטן בעיתון, במקומון או באתר אינטרנט מוביל יכול לעשות הבדל של שמיים וארץ. אני זוכר להקה שהייתה מופיעה בפני קהל של 40-50 איש, עד שבעכבר העיר הכתירו אותם בתור "הלהקה הכי טובה שאתם לא מכירים". ההופעה הבאה שלהם הייתה מפוצצת, וכיום אתם מכירים אותה בשם אטליז. איך מגיעים לשם? זה כבר נושא לפוסט לחוד.

והכי חשוב:

  • שימור קהל – לבנות קהל זה חשוב, אבל לדעת איך לשמר אותו זה לא פחות חשוב. הקהל שלכם חייב לדעת איך למצוא אתכם בעתיד, ואיך להפיץ לחברים שלו את הבשורה. ועל כן חשוב במהלך ההופעה להגיד מתי יתקיימו ההופעות הבאות, לחלק פליירים שמפרסמים אותן (זה המקום היחיד בו לפליירים יש משמעות, כי הקהל ממוקד), לקחת כתובות למיילינג ליסט, לחלק לקהל סטיקרים, למכור לו חולצות, להגיד לו איך מוצאים אתכם בפייסבוק והכי חשוב – תעשו מה שאפשר כדי שהוא יעזוב את ההופעה שלכם עם דיסק ביד. דיסק הוא כרטיס ביקור מעולה: הוא כולל את המוזיקה שלכם, צריך לכלול גם את המייספייס והפייסבוק שלכם, הוא ניתן להעברה ולשכפול. בקיצור, הוא יכול להפיץ את עצמו. אל תהססו לחלק דיסקים בחינם – בדיוק כמו עם הדיון סביב הופעות בחינם, אני מאמין שכל מה שחושף את המוזיקה שלכם מביא יותר תועלת מנזק.

בפעם הבאה: איך לכתוב הודעות לעיתונות ולהתעסק עם התקשורת.

תגיות: , , , , , , , , ,

...ובאותו עניין:

  • פליירים לא מתים - בדרך כלל צריכת העיתונים שלי נעצרת ב-"TimeOut" (בעיקר בשביל לוח ההופעות וחנוך מרמרי), קריאה אובססיבית...
  • המדריך: איך להתעסק עם התקשורת? - אם יש משהו שיכול בבת אחת להפוך 15 איש בקהל ל-150, זה חשיפה תקשורתית. או שוחד. אבל נעזוב את האופציה ה...
  • אנחנו לא פלאיירים - הפוסט על פסטיבל "חוצמזה" מתעכב מטעמים שונים ומשונים. בינתיים אתם יכולים להנות מרשמים של אחרים: ניימן...
  • המדריך: איך לבנות הופעה מוצלחת? - אז הקמת להקה, קבעת הופעה, דאגת ליחצ"ן אותה - עכשיו נשאר רק לעלות על הבמה, לנגן ולאסוף את הצ'ק בדרך ה...
  • פשוט תגיעו - כמו בכל הופעה שלי, כשיורד הערב משהו רוטט בי מבפנים. זה לא הלב - זה הפלאפון. מבול של סמסים מגיע מאינס...



יש כבר 15 תגובות, יא אללה:

  • 1
    יעל ר. says:

    כמה הערות:

    1. לסמוך על שיווק בפייסבוק בלבד זו טעות קולוסלית.
    פייסבוק הוא אכן דרך להגיע אל אלפי גולשים, השאלה היא האם הם יטרחו להגיע להופעה. זכורה בעיקר הופעה של מינימל קומפקט שזכתה ליותר מאלף "אטנדינג", רק שמקום ההופעה מיועד לכ-200 איש, ומסקר קצר לפחות חצי מרוכשי הכרטיסים לא פקדו מעולם את האירוע בפייסבוק. לא מזמן היתה הפגנה שזכתה ליותר מ-2000 אטנדינג, ובעולם הלא וירטואלי הגיעו 20.
    אז כן, פרסום בפייסבוק זו דרך שיווק, אבל לא ה-דרך. גם אם הרושם הוא שהדף שלכם צובר חברים, אין בכך שום אינדיקציה על העולם האמיתי. אל תזניחו דרכי שיווק אחרות במקביל.

    2. מדבקות – קצת כמו גרפיטי רק פחות מלכלך: אני יכולה לומר בשליפה לפחות 5 להקות שפרסמו את שמן על ידי ריסוסו ברחבי תל אביב. זה עבד, אני זוכרת את השמות, את חלקם כבר יותר משנה-שנתיים. מה שכן, מעולם לא הלכתי להופעה של אף אחת מהן.
    בקיצור, די מקביל למה שנדב אמר על פליירים.

    3. פורומים ותקשורת: כן, הפורומים זה לא מה שהיה פעם, לצערי הרב. מה שכן, אפשר לנסות (ולו רק כדי שהאולם לא יהיה ריק מדי או מורכב אך ורק מקרובי משפחה) לתת 2 כרטיסים לחלוקה בפורומים העוסקים במוזיקה ישראלית. מי יודע, אולי המקבל יתאהב ויכתוב על כך, למרות שהיום כמות הכתיבה אכן פחתה באופן ניכר. מניסיון כמנהלת פורום שכזה ב-ynet בתקופה טובה יותר לקהילות, יש כמה וכמה אמנים שזה עבד עבורם מצוין.
    מאחר והיום הזירה עברה לבלוגים ולאמצעי תקשורת אחרים, הציעו להם כרטיס. רצוי לא לעשות זאת בהופעה הראשונה, אלא להשתפשף מספיק כדי ליצור רושם מגובש יותר.
    פרסמו את ההופעה בפורומים, בכל זאת – זה חינם. אבל:
    1. בידקו את תנאי הפרסום בפורום, כי פרסום במקום הלא מתאים (לרוב ת'רד ספציפי המוקדש לפרסומים שכאלו) יגרום למחיקת ההודעה.
    2. אל תטרחו לכתוב ביקורת אוהדת על עצמכם במסווה – מזהים את זה מקילומטר, וזה יוצר בסופו של דבר אפקט שלילי.

    4. הדבר הכי חשוב: סבלנות.
    הצלחה לא מגיעה תוך יום, או אפילו תוך עשר הופעות. המון אמנים שהיום ממלאים אולמות ענק בלי למצמץ עברו בתחילת דרכם שנה-שנתיים ולפעמים הרבה יותר של הופעות כמעט ריקות.
    הסיבוב המפורסם של אהוד בנאי והפליטים נערך פעמים רבות מול 10-20 איש להופעה בקושי. לא מזמן אמר: "היום אני יודע שאולי הם היו מעטים, אבל הם הביאו את כל השאר".
    קחו נשימה ארוכה. זה לוקח זמן. תהיו מוכנים לזה. בנוסף, גם לכם כאמנים דרוש זמן כדי ללמוד את הקהל, להשתפשף מהופעות. תיהנו מהדרך ואל תשקעו רק בספירת ראשים. הם אולי מעטים, אבל אם תשקיעו מולם אולי הם יביאו את כל השאר.

  • 2
    לזרבוי says:

    רק כדי לחזק את מה שיעל כתבה – לא כדאי להסתמך על אף אחת מההצעות האלו בתור פתרון קסם. כאמור, שיווק הוא אפקט מצטבר, ואף אלמנט כאן לא עובד סולו. פייסבוק לא יביא אנשים להופעה שלכם. גם סטיקרים לא. אבל פרסום שיטתי בפייסבוק, במקביל לסטיקרים במקומות הנכונים, במקביל לאסטרטגיית הופעות חכמה כן יחשוף אנשים לשם שלכם לאורך זמן, ובזול. במוקדם או במאוחר חלקם יבואו לבדוק במה מדובר.

  • 3
    גד says:

    מניסיון אישי – עדיף תמיד לקחת בחשבון שמשהו כמו רבע (או פחות) מכמות האטנדינג בפייסבוק באמת יגיעו להופעה.
    נדב – תודה על הסדרה המבורכת הזאת. אני בטוח שיש עוד הרבה שעורים ותובנות בדרך

    עוד נקודה אחת בתקשורת – אפשר לשמור על קשר עם תחנות רדיו/מגישים של תוכניות רלוונטיות – ואז לבקש מהם לעשות אייטם מכין להופעה. עובד לא רע גם בהופעות מחוץ לאיזור ת"א – יש המון תחנות מקומיות מצוינות של מכללות בכל הארץ

  • 4
    דן-יה says:

    אפשר לחלק שיר בחינם לקראת ההופעה, במיוחד עם קליפ ובמיוחד אם אתם לא מוכרים – שיכירו!

    ונדב, סדרת הפוסטים הזו, מועילה ונפלאה ככל שתהיה, גורמת לי להרגיש בת 80 לפחות.

  • 5
    One Inch Man says:

    שמואל והשתילים באמת אחלה להקה!

  • 6
    ערן says:

    סחתיין על שמואל והשתילים…

  • 7
    רובן says:

    פעם היה מי שהיה מוכן לשלם על מייספייס בוחטות של מיליונים.
    והיום?

    ככה פייסבוק. אותו זבל. ככל שאנשים יעלו על "הפלא" הזה, ככה ירסקו אותו.

    ככה פורומים, ובמיוחד וואי נט אלטרנטיבי, אם אנחנו רוצים להתמקד, ככה הפורומים נהפכו לבדיחה.
    אני זוכר, שבועיים, או שלושה לפני הופעה, התחילו פרסומים כל שני ורביעי, נניח עינב ג'קסון, חודשיים לפני, התחילה לטפטף…. ובנוסף, נתנה "שיר בחינם" … היית מאמין ? בחינם.

    אז מה הבעיה ? ברגע שכולם יפעלו לפי המתכון/הצעות/המלצות שלך , זה מה שיקרה. העסק יהפך למטרד.

    אפילו דבר הרבה יותר בסיסי, הקלות של ההפצה ברשת, גרמה שכל מי שרוצה שולח לחמו, בלי שום סינון, ומה שנתפס פעם כ "וואו , כמה שפע, כל אחד יכול" נתפס עכשיו כ הצפה.

    ההפצה הפכה להצפה.
    הקלות הפכה לליקוי.
    ההרחבה נהפכה להחרבה.
    והרמה להנחתה.

    שורה תחתונה- בלי מוזיקה טובה, לא יעזור כלום.

    יאללה, חפיף, בא לי להשתעשע.

  • 8
    בחור מזוקן says:

    כן, זה אולי ברור מאליו שצריך מוזיקה טובה (ולא רק טובה אלא גם משהו שרלוונטי לתקופה), אבל אני חושב שראוי לציין את זה בכל זאת.

  • 9
    דקסטר בוכניק says:

    הקטע הראשון של שמואל והשתילים הזכיר לי שגם ביורק נשמעה פעם, לפני עידן ועידנים, כמו קאמל.
    http://www.youtube.com/watch?v=m2WILPJON9A&p=9FABD6159F8DE6C5&playnext=1&index=14

  • 10
    אבי says:

    הפלאיירים והפוסטרים אינם אפקטיבים, פשוט מהסיבה שהם לרוב נורא מכוערים ולא מושקעים. לתקוע את שם הלהקה שלך בגדול, ליד תמונה של רובוט, עם תאריך ושעה זה נורא אינפורמטיבי והכל, אבל זה לא עושה חשק לצאת מהבית.

  • 11
    מימי says:

    ושיהיה אתר אינטרנט, או לפחות מקום למצוא הופעות באינטרנט.

    קרה לי כבר ששמעתי על להקה כלשהי, אמרתי – וואלה, בוא נחפש מתי הם מופיעים ומתי נוח לי לבוא – ואין.

    אי אפשר למצוא אותם באינטרנט, או שזה לא נמצא בין חמש התוצאות הראשונות בגוגל.

    כן – זה עושה בעיות לחפש להקות עם שמות כמו הבלונדיניות.

  • 12

    כבוד על סדרת הפוסטים, פוסט מאוד חכם. באמת הנקודה העיקרית היא לא לשים את כל הביצים בסל אחד, אלא לפעול בכמה ערוצים שיווקיים במקביל כדי ליצור את האפקט המצטבר הזה, מן כזאת מערבולת של חשיפה שבסופו של דבר תזיז את התחת של הקהל להופעה יום בהיר אחד.

    מה שכן, יש פה את המה, אבל חסר את האיך. למשל, שכדאי להכין תכנית שיווק (מילה מאוד גסה, אני יודע) זמן מה לפני ההופעה ולתזמן בצורה חכמה את כל הפעילות לקראתה כך שתלך ותתגבר עד יום ההופעה. וכמובן יש את העניין של איך לנהל את הפעילות בפייסבוק, לעצב ולהדפיס סטיקר בזול, אבל כנראה עם הזמן אפשר ללמוד את זה די בקלות.

    עוד רעיון – וידאו. השקעה קלה בטיזר קצר וחמוד גם יכולה לעזור לחשיפה. בכלל יכולים להיות עוד ערוצים מעבר למה שרשום פה למעלה, תשבו ותחשבו ובטוח יהיו לכם עוד רעיונות מה אפשר לעשות בסטנדרט ומעבר לסטנדרט.

    עוד טיפ שאולי יותר קשור לתחום התקשורת, וזה בלוגרים. אם יש בלוגר שכותב על מוזיקה שדומה לכם, תשלחו לו הודעה עם לינקים למוזיקה, תזמינו אותו להופעה, ותשאלו אם הוא רוצה לכתוב עליכם לקראת ההופעה. אני לפחות מאוד שמח לגלות הרכבים חדשים ושווים ולכתוב עליהם, אם כי לצערי רוב ההודעות שאני מקבל הם לגבי מוזיקה שלא מעניינת אותי ואני נאלץ לגלות את הדברים השווים לבד.

    אולי הכי חשוב, זה לא משנה כמה זמן/כסף/אנרגיה השקעת בשיווק, להשתדל ולא לפתח ציפיות לכמות מסוימת של קהל, או אם יש ציפיות פשוט להתעלם מהן. זה ממש לא כיף לראות להקה שמבואסת להופיע כי הגיעו 20 איש וציפו ל-200. לעומת זאת אם ההופעה תהיה בת זונה של הופעה, 20 האיש האלה ירגישו כל כך מיוחדים שהם ילכו ויספרו לכל העולם מה הם ראו.

  • 13
    HuBeZa says:

    שיטת הסטיקרים/גרפיטי/פליירים היא לא רעה. במיוחד עם יש ללהקה שם מגניב (כמו הקרקס של דולי) או מכוון ז'אנר (כמו בראין קנדיז). אחרי שראיתי שם מעניין של להקה כמה פעמים ואז ראיתי שהיא הולכת להופיע בערב להקות, זה יתן לי סיבה נוספת להגיע – סקרנות.

    ועוד משהו, חשוב להדגיש את הסגנון המוזיקלי של הלהקה ואת ההשפעות שלה. הדבר הראשון שאני מסתכל עליו בכניסה למיספייס של להקה הוא על הז'אנר. לפעמים זה מספיק בשביל להחליט אם לשמוע או להמשיך, כי לצערי אין לי את כל הזמן והסבלנות שבעולם.

    ודבר אחרון, תדגישו את הדברים הכי טובים שלכם. עדיף בשלב הראשון לפרסם שיר או שניים באיכות גבוהה מאשר אינסוף סרטונים באיכות לא שמיעה מהופעות. עדיף טקסט קצר שמתאר מי ומה אתם מאשר היסטוריה מלאה של כל חברי הלהקה + בדיחות פנימיות ותודות למתופף הראשון שלכם שאף אחד לא מכיר.

  • 14
    חן says:

    רציתי להגיד המון תודה על שאתה חולק איתנו את הניסיון והידע הרבים והחשובים שלך. לאחר שקראתי כמה מאמרים שלך שינית פאזה רצינית בראש והפכתי מאמן מתחיל שעיקר הפוקוס שלו היה מכוון לאלבום בכורה, לאמן מתחיל שעיקר הפוקוס שלו הוא ליצור קהל, כדי שיהיה ביקוש לאלבום הבכורה. ואין ספק שלהופיע ולהיחשף יכול לתרום לי המון במציאת הזהות המוזיקלית שלי, דבר חשוב מאוד לפני הקלטת אלבום.

    תודה רבה אתה עושה עבודת קודש! 🙂

  • 15
    נועה גולן בראל says:

    מדהים כמה כמעט הכל עוד רלוונטי!

גם לך יש מה להגיד? יופי.