המדריך: למה לא להוציא אלבום. עדיין.
מידי שבוע נוחתים על שולחני אלבומים של מוזיקאים בתחילת דרכם, וזה כל פעם מפתיע אותי מחדש. קודם כל מפתיע אותי ששולחים לי אלבומים, אבל בעיקר מפתיע אותי שמוזיקאים אנונימיים טורחים בכלל להדפיס את הפלסטיקים העגולים האלו. לא שיש משהו רע בדיסקים – בתור פריק של עטיפות וחוברות אני מודה שזו עדיין דרך יותר סקסית ויפה להפיץ מוזיקה מאשר על DiskOnKey או לינק – אבל בשביל מוזיקאים מתחילים, להוציא אלבום שלם זה מעשה הגיוני בערך כמו לקחת את חשבון הבנק שלהם ולרוקן אותו בתוך בור בקרחת יער באזרבייג'ן. ואם כבר מרחיקים עד ליער, אולי מוטב להפיל בו עץ. זה יותר זול ועושה בערך את אותו אפקט.
המאמרים הקודמים: איך לקבוע הופעות?, איך לשווק ולבנות קהל?, איך להתעסק עם התקשורת?, איך לבנות הופעה מוצלחת?, איך לשתף פעולה עם מוזיקאים?
בשבועות האחרונים איה כורם מפרסמת בבלוג שלה סידרת פוסטים ארוכה, מושקעת, כתובה היטב ומלאת ידע חשוב ומבורך, שכולה מוקדשת לתהליך הארוך והקשה של יצירת אלבום. חשוב לקרוא את המדריך הזה. חשוב גם להבין שבשביל רוב המוזיקאים בארץ הוא לא רלוונטי. לפחות לא כרגע.
אז נכון – אם קוראים לכם ברי סחרוף או אפילו עוזי רמירז (כן, שוב הוא), זה הגיוני לגמרי ללכת עם המדריך החכם והמקיף הזה ולהשקיע במפיק מוזיקלי, להקליט באולפן יקר, לשלם לנגנים, לעשות מיקס אצל אחד הגדולים, לשלוח למאסטרינג בחו"ל, להוציא דיסק באריזה מושקעת, עם חוברת מעוצבת, לדאוג לחברות באקו"ם ודומיהם, למערך הפצה, קומוניקט, יח"צ ואפילו סינגל – כי יש לך שם, ונכונות של התקשורת והקהל להחזיר לך את ההשקעה הזאת. הצרה היא שרק בגלל שזה המודל הבולט, מוזיקאים רבים חושבים בטעות שזה המודל היחיד. וזה לא, ממש לא. אם אתה מוזיקאי שעושה את צעדיו הראשונים בתחום (ושיהיה ברור – הצעדים הראשונים לא לוקחים חודש-חודשיים, אלא שנה-שנתיים), רוב הסיכויים הם שבמקרה שלך כל הרשימה הזו, שעלותה מסתכמת באיזור ה-30-60 אלף ש"ח, מיותרת לגמרי.
זה אולי נשמע מייאש, אבל זו האמת: אף אחד לא מחכה לכם. כן, תמיד קיים הסיכוי הקטנטן שאתה יוני בלוך הבא, עם כמויות דומות של כשרון ומזל; שאת קרן פלס חדשה, שמגיעה בטיימינג מושלם כחלק מגל אופנתי; או שאתה שלומי שבן שכזה שאי אפשר לשמוע אותו ולהישאר אליו אדיש. אבל רוב הסיכויים הם שלא תוכלו להתחמק מהשלבים הרבים שצריך לעבור לפני שנכנסים לאולפן ושופכים את כל רווחי שנות המלצרות שלכם על האלבום הטוב ביותר בתולדות האנושות. כי לפחות בתחילת הדרך, המטרה שלכם לא צריכה להיות הוצאת אלבום. המטרה צריכה להיות קודם כל לגרום למוזיקה שלכם להגיע לכמה שיותר אנשים בכמה שפחות זמן, כדי שאולי יבוא היום ויהיה לאותו אלבום שאתם מפנטזים עליו קהל שאינו דודה שלכם (לא שיש משהו רע בדודות, חלילה. דודות זה אחלה).
יש שתי דרכים עיקריות להביא את המוזיקה שלכם אל הקהל:
- הופעות – זה מתיש, זה מלחיץ, זה לא תמיד כלכלי, אבל אין דרך אחרת: תופיעו הרבה ובכל מקום, מחושמל ואקוסטי, לבד ועם חברים, בתל אביב ובכל קצוות הארץ, בערבים שאתם מארגנים ובאירועים שמתארגנים סביבכם, גם במחירים סימליים וכן, גם בחינם. רק אחרי תקופה אינטנסיבית של הופעות יש לשיטת ה"חבר מביא חבר מביא חבר" סיכוי להתחיל לפעול. ואל תחששו "לשרוף את עצמכם" – זו בסך הכל דוגמה נוספת לחוקים של הגדולים שנוטים ליישם בטעות גם על הקטנים. כפי שכתבתי לא מכבר, מי שעוד אין לו קהל אין לו גם מה לשרוף.
- הקלטות – רגע, מה פתאום הקלטות? הרי כל הפוסט הזה מיועד לשכנע שאין טעם לבזבז זמן וכסף על הקלטות, לא? ובכן, לא בדיוק. הקלטות של החומר שלכם הן חשובות מאוד. בסוף הופעה הן מאפשרות לקהל שלכם לקחת איתו את המוזיקה הביתה, למחשב, לאוטו, ולחברים. וכשהן נמצאות להשמעה והורדה חופשית באתרים כמו בנדקאמפ הן מאפשרות לקהל פוטנציאלי להיחשף למוזיקה שלכם גם בלי להגיע להופעה. אבל מי אמר שההקלטות האלו חייבות להיות קשורות לאותו אלבום בכורה מדהים שאתם מפנטזים עליו?
הפקת אלבום מלא עשויה לקחת שנה ואף יותר במיקרים מסויימים, ואילו אתם רוצים להפיץ את הבשורה עכשיו. היא עולה הרבה כסף, ואילו אתם בקושי יש לכם כסף לחסה. אז מה עושים? מקליטים EP עם גרסאות דמו של 3-5 שירים בסלון, אצל חבר או בחדר חזרות, משכפלים אותו בבית דפוס פשוט וזול או אפילו באמצעים ביתיים (עינב ג'קסון כהן עשתה בזה תואר) ומחלקים אותו לכל דיכפין. וכן, גם פה המילה "חינם" היא לא מילה גסה. מה עדיף – 1000 דיסקים בתשלום ששוכבים אצלכם בבית, או 1000 דיסקים בחינם אצל הקהל שלכם, שצורב ומעביר את המוזיקה לחברים שלו? בימינו מוזיקה מוקלטת נתפסת בכל מקרה כמוצר חינמי. לפחות תפיקו מזה יתרון כלשהו.
יש סיבה חשובה נוספת להתמקד בהופעות ובהקלטות זמניות ולא להתאבד על אלבום כבר בתחילת הדרך: אם תחכו, לכשתקליטו סוף סוף את האלבום שלכם הוא יצא טוב יותר, כי אתם תגיעו להקלטות מנוסים יותר ואחרי דרך ארוכה יותר. וזה בטוח יבוא לידי ביטוי: הרי השיר הגאוני שכתבתם היום הוא השיר הבוסרי שתובכו ממנו מחר; שיר זניח שכתבתם כלאחר יד עשוי להתגלות במפגש עם קהל בתור להיט פוטנציאלי; אולי אחרי הקלטות דמו תגלו שאחד השירים נשמע איטי מידי ותחליטו לשנות אותו; ואולי באחת ההופעות יצא לכם באחד השירים אלתור מגניב שתחליטו לשחזר בהקלטה.
ויש גם סוד קטן שכדאי שכולם ידעו: חלק גדול מאנשי התקשורת שעוסק במוזיקה פשוט לא שומע שמות שהוא לא מכיר. היי, אפילו אני חוטא בזה לפעמים, ואני עוד מתיימר לכתוב בעיקר על מוזיקה חדשה. זה לא נעשה מתוך רוע או סנוביות חלילה, אלא פשוט כי אין זמן להכל וצריך לעשות סדרי עדיפויות בחיים. אז בשורה התחתונה: מוזיקאים יקרים, קודם כל תעבדו קשה, תופיעו, תפיצו דמו ותיבנו לכם שם. ועם האלבום – תחכו עוד קצת. עדיף שהאלבום שלכם יבשיל עוד קצת בבטן מאשר שהוא יצבור אבק באיזה קרטון במחסן, או גרוע מכך – בפח של איזה עיתונאי מוזיקה.
תגיות: איה כורם, אלבום, ברי סחרוף, דיסק, דיסקים חינם, הופעות, המדריך, הפצה, הקלטות, יוני בלוך, עוזי רמירז, קרן פלס, שיווק, שלומי שבן, תקשורת
...ובאותו עניין:
- המדריך: איך להתעסק עם התקשורת? - אם יש משהו שיכול בבת אחת להפוך 15 איש בקהל ל-150, זה חשיפה תקשורתית. או שוחד. אבל נעזוב את האופציה ה...
- רעש וצלצולים - הפוסט הבא מוקדש בחום לטוקבקיסט חן השבוע האחרון היה שיעור קצר בדמוקרטיה, ובכוחה של הרשת. לפני כשבועיי...
- המדריך: איך לשווק ולבנות קהל? - לפני כשנה הלכתי להופעת הבכורה התל אביבית של להקה חדשה. הם הגיעו מהצפון, צעירים, חצופים, מלאי אנרגיות...
- כרטיסים חינם להשקה של Left - עוד שבוע של חלוקות כרטיסים יומיומיות הגיע לסיומו. בכל פסטיבל אינדינגב יש את הופעת הפריצה שאנשים מדבר...
- "איפה הטמפלייט של מיינסטרים איכותי?" - (נצפה אתמול באוזן השלישית. שני האלבומים עוצבו ע"י הסטודיו של פרי קסטיאל, והדמיון בינהם נמשך גם בתוך...
נגעת בנושא חשוב/כאוב. אני מכיר מקרוב לא מעט קרטונים מלאים בדיסקים טובים בחדרים או בוידעמים של מוזיקאים ואפילו הייתי מעורב באחד כזה בעצמי. הרבה ממה שאתה אומר נכון על הדרך שצריך לעבור לפני האלבום אבל יש לי בעיה עם הנחת היסוד שלך. מי אמר שבתחילת הדרך המטרה היא לא הוצאת אלבום? מי אמר שיכולה להיות רק מטרה אחת. עד כמה שאני מבין זהו בלוג אינדי ורוב המוזיקאים כאן לא ימכרו הרבה גם אם יופיעו עשרות שנים ויבשילו עד שירקיבו. זה עצוב אבל זו מציאות מכירת הדיסקים היום. כמו שאתה אומר, יוצאי הדופן הם מעטים. האם זה אומר שלא צריך לשאוף להוציא אלבום או לחכות לקהל המיוחל שאולי יצטבר ואולי לא. איך שאני רואה את זה אלבום הוא יצירת אומנות שאמורה לעמוד בפני עצמה ולא אמצעי קידום. כששואלים אותי מה קרה עם האלבום ההוא אני מסביר שלא צריך היה לקרות איתו משהו. האלבום הוא מה שקרה.
אני חושב שהקטע החשוב במאמר הזה הוא הלהוציא (איך לעזאזל מדגישים משהו בתגובה?). אני אישית מחכה מאוד לאלבום של נילי פינק אבל אני שמח שהיא עדיין לא הוציאה אותו כי פשוט עדיין לא נצבר קהל וחבל שהוא סתם ישכב באיזה קרטון. (תוחזר נילי פינק לאלתר!). אבל ההקלטה של האלבום היא מאוד מאוד חשובה ואני חושב שאתה גם שומע הבדל אצל להקה שנמצאת בהקלטות. הכל הרבה יותר מדוייק ומהודקת. אז מוזיקיאים תתחילו להקליט. למרות שיש דוגמאות גם לאמנים שפתאום תפסו כאילו משום מקום (דניאלה ספקטור שהכרתי בזכות חבר שניגן איתה אבל די תפסה את כולם בהפתעה לפני שנה בערך.)
[…] נדב לזר מסביר בבלוג "אטמי אוזניים", למה לא כדאי לכם להקליט אלבום כל כך מהר. יש שם כמה נקודות חשובות וראויות, וכדאי לכם לקרוא. את סדרת הפוסטים שלי – "עשה זאת בעצמך", התחלתי לכתוב בעיקר בגלל דפוס המחשבה הזה, אותו אני מנסה לשנות, שאנחנו, המוזיקאים, זקוקים לחסדיהם של חברות התקליטים. בכל שנותי כסטודנטית למוזיקה וכמוזיקאית מתחילה, חוזה בחברת תקליטים, נחשב ל"גביע הקדוש". אם השגת חוזה, יש לך סיכוי. אם לא – לך ללמוד מקצוע. הזמנים השתנו. מה שלא השתנה, הוא התחושה הקולקטיבית שלנו, שאנחנו צריכים להגיד תודה לכל מי שמוכן לירוק עלינו. הגיע הזמן שנבין, שבין אם זה חברת תקליטים, משרד בוקינג, יח"צן, מועדון או נהג וואן, אף אחד לא עושה לנו טובה. ואנחנו לא צריכים טובות. רק מוזיקה מצוינת, הרבה חריצות ואנשים ישרים מסביב, שמוכנים לעבוד בשביל הכסף שמשלמים להם. […]
מוטי – אני מבין את הטענה שלך, והיא נכונה ויפה. מבחינתי, הפוסט לא היה מכוון למי שמראש מקבל את זה שהוא עושה אלבום לשם שמיים, אלא למי שחושב בטעות שהוא יקליט אלבום וכל העולם יעבור לדום וישתחווה בפניו. וכן, יש הרבה מטרות. פשוט נראה לי שצריך לתת איזו כאפה להרבה מוזיקאים שמציבים לעצמם מטרה ברורה, אבל עושים שטויות שלא מובילות אותם למטרה הזו, ומבזבזים משאבים יקרים בתחילת הדרך שלהם במקום להשקיע אותם במקומות פרודוקטיביים יותר.
מיכאל – ראשית, התגובות פה תומכות ב-HTML סטנדרטי. אז כדי להדגיש, פשוט תכתוב בלי רווחים את הקוד < B > לפני המילה ואת הקוד < B / > אחרי.
דניאלה ספקטור, אגב, באמת תפסה את כולם בהפתעה. אבל זה רק בגלל שאף אחד לא זוכר שפעם קראו לה דניאלה פפיש, ושיש לה קילומטראז' של שנים לא מעטות מאחוריה, עם להקה ובלי. ראיתי אותה לראשונה כבר ב-2003 או 2004, ואני מאוד שמח שהיא לא רצה להקליט את החומרים שלה בזמנו. במקום זה היא הופיעה והופיעה, שינתה הרכבים, המשיכה בחיפושים, ולבסוף, כשהגיעה להקלטות, הייתה שם בשלות אחרת לגמרי.
נדב סתם רציתי לנסות את הקוד
פוסט נכון. חבל שאתה לא מזכיר את המילה השמעות, כי גם זה חלק מהעניין. ואם יש אמים שלא מקליטים, אז אנשים כמוני לא משמיעים. זה חשוב להקליט, ונכון לגמרי לגבי אלבום, מה גם שהרבה פעמים אני שומע אלבומי בכורה (מה לעשות גם אני סובל מאותה בעיה, כמו שלך, וממשיך לקבל אלי עותקים) ואלבומים אלה לא ממש טובים דיים.
שבוע טוב
אני לא מסכימה. זה חלק חשוב בתהליך היצירה- ממש אפשר לשמוע את ההבדל בין להקה שמקליטה את עצמה ולהקה שלא.
שלא לדבר על החוויה שהיא מהות המוסיקה בכלל.
מבחינה כלכלית יש אחלה קניות (של דיסקים יענו) בהופעות וכן!!! יש אנשים שמשלמים כסף כדי לקחת הבייתה פלסטיק עגול ועטיפה. לשמוע דיסק חדש ברכב, זה משהו שהתעשייה עדיין לא לקחה מאיתנו. לקרוא עטיפה של דיסק פעם ראשונה או שנייה ולהנות.
לתת למישהו דיסק כשהוא שואל אותך : "אז… מה אתה מנגן בעצם?" – זה הרבה יותר קל מלהתחיל להגדיר היכן אתה משתלב בפוסט אינדי הישראלי, ולך תדע אולי ככה גם יגיעו יותר אנשים להופעות.
בקשר להשמעות- אם אתה מדבר על תחנה אחת- וואלה אתה צודק.
אבל יש המון המון תחנות שרק מחפשות להשמיע ובשביל להשמיע- צריך הקלטה, ובאיכות טובה
בתור צרכן מוזיקה כבד, אעדיף להוריד אלבום/EP או סינגל בפורמט איכותי מאשר לקנות או אפילו לקבל בחינם חתיכת פלסטיק מושקע עם דיסק בפנים שבכל מקרה אצלי יעבור לפורמט דיגיטלי ויזרק איפשהוא.
יש לי נקודת התייחסות שלא נגעו בה והיא: האם אלבומים עדיין רלוונטיים בכלל? לפעמים נראה לי שאלבום נועד יותר לספק את האמן בהשלמתו את המוצר/תיק העבודות שחלם עליו הרבה זמן מאשר להוות מקדם הכרה עבורו. בתור אחד שבמשך השנים היה מאוד קשור לאלבומים, לפיסות המידע שיש בחוברת ולטקס של להכניס ולהוציא את הדיסק ולהחזיר בעדינות לקופסא ולסטנד הדיסקים, גם אני עם השנים נשחקתי וזרמתי עם שינויי העולם. הקהל הרחב לא קונה דיסקים (למעט יוצאי דופן שמגיבים לפניי כבר ציינו אותם). אז לא להקליט? בטח שכן! אבל אפשר להקליט ולשחרר חומרים אחד אחד, או שניים שניים וגם שבעה שבעה. תנו לקהל את החומרים לשמוע! אפשר בדיסק או אינטרנט (דיסקים עדיין רלוונטיים כי זאת עדיין הדרך היחידה לתת למישהו את המוזיקה כשאתה עומד מולו)
העיקר שהמוזיקה שלכם עוברת מפה לאוזן למייל לנגן לאוטו או איזה מסלול אחר שתבחרו
חבל שכולם נהיו יועצים "כיצד לעשות זאת נכון"
החוק הוא שאין חוק.
כישרון אמיתי, ויוזמה/עקשנות , מתגברים על הכל.
בסוף כל המוזיקאים, יהפכו, ליועצים/מאמנים אישיים/אמרגנים ומה לא.
מה לא ? יוצרי שירים.
לאון – שכחת סלאש לפני ה-B בקוד השני… תיקנתי לך.
חן – לא הבנתי אם התגובה שלך כוונה אלי או אל לאון, אבל בכל אופן, רק כדי להבהיר: לא יצאתי פה נגד עצם העיקרון של הקלטות, שהן אכן חשובות, אלא נגד הנטייה של הרבה אמנים להקליט במקום להשתפשף קודם. ולהשתפשף אפשר גם ב… הקלטות. פשוט לא של אלבום הבכורה, אלא של דמו. ככה זה בחיים, קודם הולכים על 4, ורק אחר כך מזדקפים ועומדים על 2.
ליאור – וואלה, הוצאת לי את המילים מהמקלדת. במקור היה לפוסט הזה המשך שאומר בדיוק את מה שאתה כתבת, אבל זה כבר נעשה ארוך ועל כן זה יזכה לפוסט לחוד מתישהו.
ישימון מיוער – גם "החוק הוא שאין חוק" זו עצה, ועצה טובה אגב. לעומת זאת "כשרון ויוזמה מתגברים על הכל" זו עצה דיי גרועה מנסיוני, שלוקה בהיפיות אוטופית ונאיבית. מה גם שהניסוח החד משמעי שלך גורם לזה להישמע כמו… חוק. הפוסל במומו פוסל כבר אמרנו?
🙂
בקיצור, נכון שלא צריך לקחת כל מילה שאני כותב כאן כתורה מסיני, אבל גם לא צריך לזלזל ברצון לחלוק ידע ונסיון. ככה המין האנושי מתקדם, ככה התרבות מתרחבת.
חחח כל הכיף זה שאין חוקים 0 אחרת בשביל מה אנחנו פה
רק לא לשכוח להנות – ולהקליט זה כיף:)
בטוח עדיף על בזבוז כספים על ביגוד או תיכשוט
יענו – התחביב הכי טוב לי- אני אוציא עליו את הכסף = לא?
אני מצטרף לאמירה ש"אין חוק אחד שתקף לכולם". נכון, בדרך כלל מה שאתה רושם פה יתגשם אבל לא תמיד.
חשוב לזכור שכולנו חושבים שהמוזיקה שלנו הכי מיוחדת, שהזמר/ת שלנו בעל/ת הקול הכי מדהים ושהלחנים שלנו להיט אחד אחד. אבל בסוף הכל מתקבל אחרת ממה שחושבים אצל הקהל. לא פעם שיר שלי שאני חשבתי שהוא פחות טוב, התגלה דווקא בתור חביב הקהל בהופעה.
ובסופו של דבר, אני מצטרף גם ללאון (המלך!!) שאומר להקליט, כי אנשים רוצים לשמוע את עצמם מוקלטים באיכות טובה. אז אם יש לכם את הכסף המיותר, תשפכו על הקלטה. במקרה הכי גרוע קיבלתם דיסק שעוד שלושים או ארבעים שנים תשמיעו לנכדים.
טוב, רק לחדד, לא הרחבתי וחבל.
כישרון הוא תנאי הכרחי.
יוזמה ועקשנות, יעזרו לכישרון (ההוא שהוזכר כתנאי הכרחי)
(רק עם כישרון … צריך הרבה מזל , אז לא נבנה על זה)
מה קורה היום בפועל ?
יש המונים בעלי יוזמה ועקשנות, חלקם מצליחים לרבע שעה, או נניח יש להם כתבה כ "הדבר הבא" ב nrg-מעריב. אבל זה חארטה כמובן.
חשוב לזכור, שדיון או שניים באיזה בלוג או פורום, הם לא מספיקים, אפילו לא בתוך תוככי סצינת האינדי שזה מרחב המחיה שלה.
מרחב זניח , ומאוד מטעה אגב
לדוגמא:
צ'רלי מגירה, ערופי שפתיים, פלישת חוטפי הגופות, 80% מהליינאפ של פולקל'ה לדורותיו, 73% מהליינאפ של חוצמזה, 69% מהליינאפ של אינדינגב, טל כהן שלו, דוד פרץ, ועוד … ועוד. יתכן שיש חפיפה של משתתפים באחד מהאיזכורים, כך שהרשימה לא מדעית.
לפני, שיאמר מישהו שאני ציני, לא אני לא, אני פשוט מאוכזב, ומתחיל להתעורר לאט לאט לתוך מציאות מעשית שאני כבר לא יכול להתכחש לה.