מה אתה עושה סצינה??

מידי פעם יוצא לי להתייחס בבלוג הזה למה שמכונה "הסצינה". אבל ביננו, זו לא סצינה, אלא חתיכת סרט. וכמו כל סרט, הוא לא מורכב מסצינה אחת, אלא מסצינות שונות שמתחברות זו לזו, וביחד יוצרות את הדבר החמקמק הזה שנקרא "שוליים ישראליים". וחשוב להבהיר: הביטוי "סצינה" אינו שווה ערך ל"ז'אנר". לא מדובר דווקא בחלוקה לסגנונות מוסיקליים (אם כי לפעמים יש חפיפה בין השניים), אלא יותר לסוגי קהל, שנמשך לסוג אירוע מסויים כמו פרפר לאור, או כמו פרפר לילה לאור הקלוש בשירותים של מועדון אפל.

אם נתעלם מהסצינה האלקטרונית הענקית ומהסצינה השחורה, שאינן רלוונטיות כל כך לבלוג הזה, נישאר עם הסצינות העיקריות הבאות (יש מסקנה מפתיעה בסוף, כדאי להמשיך):

  • סצינת הPאנק – סצינה שמורכבת בעיקר מבני נוער וצעירים בגילאי ה-20, אך לא רק. הגרעין הקשה שלה מורכב מפאנקיסטים, אנרכיסטים ושאר שמאלנים, עם או בלי פירסינג, ועם חולצות בכל הגוונים שיש לצבע השחור להציע. הסצינה מארגנת ערבים מרובי להקות אשר מפאת הדמיון בין ההרכבים המופיעים בהם, קל להביא אליהם קהל (רק בשבועיים הקרובים יש שניים כאלה – אחד בלבונטין, ושניים שונים בפטיפון).
    מועדון אהוב: הפטיפון.
  • סצינת המטאל – כנראה הסצינה המגובשת ביותר בארץ. קיבלה דחיפה רצינית הודות לעליה הרוסית בשנות התשעים. מקבלים גיבוי מפורומים, חנויות דיסקים ייעודיות (Metalshop ליד בית לסין למשל), ומגזין אינטרנטי פופולרי בשם Metalist. הם אפילו מביאים לא מעט הרכבים מחו"ל (שימו לב מי מגיע בשישי הקרוב), בהצלחה רבה. אנשי הסצינה משיקים פעמים רבות לסצינת הPאנק (כמו למשל באירוע שיהיה בשבועות בסטודיו 49).
    מועדון אהוב: מקום שאני לא מכיר, תודה לאל.
  • סצינת האינדי האיכותי – הנקודה בה שם הסצינה מאבד כל קשר לז'אנר ספציפי – החל מפולקרים ענוגים כמו נועה בביוף וכלה במוטציות פרוג-מטאל-פלוס כמו "אטליז", מזוג מינימליסטי חובב אלקטרוניקה רכה כמו "Elephant Parade" ועד לרוק האטמוספירי המכוסח של "לבנון", עם עצירות בדרך בקברט של "פאניק אנסמבל", אצל סינגר-סונגרייטרים נוסח עמית ארז, ועם פזילות לPאנק אייטיזי "בוגר" כמו אצל "The Girls" ואפילו לג'אז סדוק כמו אצל רות דולורס-וייס – האינדי האיכותי בולע הכל. כמעט הכל – מה שזה לא יהיה, חייב להיות לזה Edge מסויים. משהו אנטי-מיינסטרימי. משהו שנשמע כמו חו"ל מדומיין של פעם. משהו שנשמע כמו אלטרנטיבה. משהו שיוסי חרסונסקי לא ישמע עליו, בזמן שב"העיר" יכתבו עליו שהוא הוא הדבר החם הבא.
    מועדון אהוב: לבונטין 7.
  • סצינת השאנטי – מאז "שבע", יש אינספור הרכבים של גיטרה קלאסית, שתי דרבוקות וזמר עם ראסטות ושרוואל שאומר "ג'ה" בכל משפט שני, שלכל יוצא הודו תהיה פינה חמה בשבילם. ג'אמים של מוסיקת עולם, רגאיי, מוסיקה מן המקורות עם כלים אותנטיים – כל מה שמריח מרוחניות, קוסמיות, או חיבור לטבע ולאדמה, ייכנס פה וימשוך את הרגישים והרוחניים שביננו. אם כי מעצם הגדרתה של הסצינה הזו, תל אביב היא לא המקום הטבעי שלה. פה ושם אפשר למצוא פסטיבלים תחת כיפת השמיים, עם סדנאות טיפולים הוליסטיים ויצירה בגללי גמלים.
    מועדון אהוב: תמונע (אם כי עדיף בחיק הטבע).
  • סצינת הג'אז\אוואנגארד – לא מדובר כאן בג'אז של סטנדרטים, או ג'אז קר ומדושן עונג שמאזינים לו בחצי אוזן ב"שבלול", מאחר וזה הצד הבורגני של הסצינה. אנחנו פה בשביל השוליים – הרכבי אילתור מטורפים של הבוגרים הכי טריים של תלמה ילין, הניסוי הווקאלי החדש של מאיה דוניץ, שילובים בין קלאסי לאלקטרוני מעורבבים באידיאולוגיה שמאלנית קיצונית.
    מועדון אהוב: הגדה השמאלית.
  • סצינת הרוק המתקדם – סצינה שגוססת כבר הרבה זמן, אך ידעה כמה שנים של תהילה מחודשת בין 1998 ל- 2004 עם להקות כמו "פרווה חמה" ו"אגרול" (עליה כתבתי לא מזמן כאן). כשהיא נתמכת באתר האינצקלופדי הפסיכי mitkadem.co.il ובגוויות של פורומים בתפוז ובנענע, הסצינה מחפשת מישהו שיביא את החיבור בין רוק לבין מוסיקה "גבוהה", מולחנת לעילא ומבוצעת בהקפדה יתרה. אך בתכל'ס הם מסתפקים בהערצה של בני 14 ל"פינק פלויד" ו-"Dream Theater" ובלהקות קאברים ל-"Camel".
    מועדון אהוב: הקולטורה, מועדון שמת לא פחות מהסצינה עצמה.

האירועים וההופעות שפונים לסצינות מסויימות הם קלים לשיווק. יש להם קהל נאמן ומגובש, שרק מחפש את המוסיקה הזו, ויוצר סביבה קהילות פעילות, באינטרנט ומחוץ לו. אלא שיש סצינה אחת שלא הוזכרה פה, שהיא סוג של פרדוקס: מצד אחד היא הסצינה הגדולה והפופולרית ביותר בארץ. מצד שני, אין לה קהל מגובש או מובחן. כזה שאפשר להביא באמצעות פלייר או פוסטר. זו סצינה שמפאת גודלה, אי אפשר ללכד אותה. שהיא סצינה נטולת סצינה.

ואני מתכוון לכל מה שנכנס תחת המטרייה של רוק-פופ. זה מצב אבסורדי: הרי "משינה" ו"מוניקה סקס", או שלום חנוך ואריק ברמן, או כמעט כל אמן אחר שהצליח לפרוץ ולגבש לעצמו קהל של עשרות אלפים ויותר, עושה בבסיסו מוסיקה שמתכתבת עם רוק ופופ. אלו הם הז'אנרים הנפוצים ביותר, אך דווקא בגלל זה להקות שמתייגות עצמן תחת ההגדרות האלו מתקשות להתקדם. כי מדובר כאן במיינסטרים ולא בנישה, ועל כן אין לזה קהל טבעי ונאמן. זה קהל שמטבעו הולך אחרי מה שהוא כבר מכיר ולא מחפש את הדבר הבא.

זה מצב ששמתי לב אליו בנסיונותיי לדחוף את הלהקה שלי, "הדוגמניות". תגיד למאזין פוטנציאלי שאתה מנגן מוסיקת קברט בלקנית עם השפעות ג'אז-Pאנק – והוא יקנה כרטיס וגם יספר לחברים. אבל תגיד לו שאתה פשוט מנגן רוק קליט וטוב – והוא יתעלם מזה, ואז ילך לקנות כרטיס לבומבמלה כדי לשמוע שם להקות דומות.

אז מה בכל זאת נותר ללהקת רוק נטולת נישה סקסית לעשות כדי להגיע לתודעת הקהל? על כך בפעם אחרת.

תגיות: , , , , , , , , , , , ,

...ובאותו עניין:

  • מדריך הפסטיבליסט לגלקסיה - השבועיים הקרובים מלאים פסטיבלים כרימון ועמוסי אירועים כגפילטע פיש (WTF?). שנאמר, שנהיה ל-head bangin...
  • מה אתה עושה סצינה?? – חלק ב' - (את חלק א', שעוסק במיפוי סצינת המוסיקה הישראלית וגורס שהמפסיד הגדול בסיפור הזה הוא הרוק-פופ הסטנדרטי...
  • אם היא תלך - "אני רוקרית" -- נינט אצל ליאור שליין, 10.6.09 לפני קצת יותר משנה כתבתי פה אגב החיבור המפתיע בין [רוק...
  • ולהלן התחזית: הרוק חוזר - כולם היו עסוקים לאחרונה בסיכומי שנה. אבל בגלל שהמוח שלי הוא גבינה שוויצרית ואני בקושי זוכר מה עשיתי ...
  • בלוגנרול 29.6.08 - בלוג חדש וחמוד הצטרף אל המשפחה: "השאלון" של סיני גז. הרעיון פשוט ולעניין: סט קבוע של שאלות נשלח לשל...



יש כבר 6 תגובות, יא אללה:

  • 1
    איש הפלסטיק says:

    סצינת הפרוג לא גוססת, היא רק מריחה מוזר.
    טוב, לא יכולתי להתאפק, אבל סצינת הפרוג באמת לא גוססת. היא פשוט אף פעם לא הייתה חיה.
    כן, היה כאן משהו באותן שנים, אבל זו הייתה סצינה חיה בערך כמו שבועת סבון חיה.
    בתור אורח בסצינה נוכחתי לדעת שלא רק שהקהל מורכב תמיד מאותם 50 אנשים פליטי סטאר טרק, מרכיבי משקפים מחוצ'קנים ולובשי חולצות גדולות ממידותיהם (ועוד שתי בנות שהיו מה זה כוסיות רק בגלל אפקט הפקידה הפלוגתית). אז לא רק זה, אלא שהם עשו ביניהם רוטציה – תמיד כמה חברה היו על הבמה והשאר בקהל.
    הם אמנם ניסו לשכנע את כולם ובעיקר את עצמם שיש סצינת פרוג בארץ, אבל הזכר היחיד ל"סצינה" הוא "פרווה חמה" שלדעתי שיוכה לסצינה עושה לה עוול.
    בכל אופן, אני מציין את הדברים גם כדי להיות עקבי ולהעלות פוסטים ארוכים במיוחד, אבל גם כי מקנן בי החשד שאין הבדל בין סצינת הפרוג לסצינות האחרות.
    נכון, הלבוש שונה, הקודים שונים ובודאי הסיכוי לתפוס מישהי גדול לאין שיעור בכל סצינה אחרת, אבל פרט ל"שאנטי" (שבעצם הוא מיין סטרים בפני עצמו) אולי אף אחת מהן לא באמת קיימות.
    וגם אני אדון בסוגיית רתימת קהל פופ-רוק בפוסט אחר (וארוך).

  • 2

    "תמיד כמה חבר'ה היו על הבמה והשאר בקהל". זה הכי עצוב.
    בכל מקרה, כשמדובר במטאל ופּאנק יש משהו הרבה יותר קיצוני במוזיקה, שכנראה גורם לאנשים להתארגן אחרת. האנשים ש'פרוג זה החיים שלהם' הם, בהכללה, הרבה יותר רדומים מאנשים שפאנק זה החיים שלהם. כשהם עושים פסטיבלים, הם מתארגנים עם ספונסרים והסעות. הפרוג, בזמנו, לא הגיע לזה, וזה כן מצביע על הבדל גדול בין הסצינות. המטאל הוא די דומה בסיפור הזה (ואולי אפילו יותר מוצלח).

    הנפילה בין הכסאות של הרוק והפופ היא קצת הגיונית במצב קיצוני כמו היום – משהו כמו "אם אני כבר יוצא מהבית להופעה, אז כדאי שזה יהיה למשהו פסיכי ואקסטרים, ולא סתם להקה שעושה את זה כמו שצריך".

  • 3
    לזרבוי says:

    סצינת הפרוג כנראה שבאמת הייתה סוג של בועה, ואולי אני מציין אותה מתוך סנטימנטליות וכי לקחתי בה חלק. אבל להסיק מכך שסצינת הPאנק או המטאל לא קיימות באמת מעיד על חיים בפלנטה אחרת, או סתם ביישוב קו עימות מעפן במיוחד.
    מספיק לראות את כמות האירועים שהסצינות האלו מארגנות, את כמות הלהקות שמשתתפות בהם בתדירות גבוהה, ואת כמויות הקהל שמגיעות לשם. ומדובר בתופעה בינלאומית – לא במקרה הלהקות הישראליות שיוצאות להכי הרבה סיבובי הופעות הן להקות נויז וPאנק. וזה דפוס שחוזר על עצמו גם בשאר העולם, עושה רושם. ולראייה – שמעתי על אינספור הרכבי Pאנק, נויז, מטאל ואפילו אוואנגארד מפורסמים יותר או פחות שטרחו להגיע ארצה. אבל לא שמעתי על הרכבי פופ איזוטריים שהגיעו לפה, כנראה מאחר והרכב פופ איזוטרי זה סוג של אוקסימורון: אי אפשר להיות גם איזוטרי וגם פופולרי באותו זמן.

  • 4
    לזרבוי says:

    וכמובטח, הנה חלק ב' של התזה.

  • 5
    יעקב says:

    כי דווקא פה יש רב זבל איכותי ו לגיטימי.

    דווקא בז'אנר הז מאוד קשה למצוא משו' טוב לבד מהרבה הייפ שמתפייד אל ההייפ הבא בתור.

  • 6
    יעקב says:

    הכוונה היא ל סצינת אינדי. לא "סצינת אינדי האיכותי".

    כי רק פה מילה סצינה מתקבלת במלוא מובנה שלילי.

גם לך יש מה להגיד? יופי.