רשימות לא מרשימות (2)

אז שוב התפרסמה באחד העיתונים רשימת "הלהקות המבטיחות", שמציגה בפני הקוראים כמה להקות חדשות שצריך להכיר. כתבות כאלה צצות מידי פעם, בדרך כלל כשנוצר השילוב המופלא בין "צריך למלא כמה עמודים" לבין "בואו נקדם את היצירה המקומית" (בפעם הקודמת זה היה בתרבות מעריב שם גם אני כותב, הפעם מדובר במערכת TimeOut ). כמו תמיד זה משמח אותי לראות שכלי התקשורת דוחפים את סצינת השוליים, אבל פעם אחר פעם זה גם מתסכל אותי – בגלל הביצוע.

בואו נשים בצד את הבעייתיות בכך שכותבי הרשימות האלו בדרך כלל מקורבים לחלק מהלהקות שהם ממליצים עליהן (משהו שגם אני הואשמתי בו בזמנו), לא זה העניין, למרות שגילוי נאות לא היה מזיק. הבעיה האמיתית נעוצה בפורמט שבדרך כלל מגוייס למשימה – השאלון הטיפשי. משום מה חושבים במערכות העיתונים שזה פורמט קליל ומשעשע, שמוסיף צבע לנושא מעט טרחני. אבל אם המטרה היא הפצת מוזיקה חדשה ברבים, הרי שתשובות לשאלה "איך יקראו לאלבום מיטב הלהיטים שלכם?" לא יעשו את העבודה.

תחשבו על עצמכם – איך אתם מתוודעים למוזיקה חדשה? למעט הפעמים בהן נתקלים בה במקרה, בדרך כלל מגיעים אליה ממישהו שסומכים עליו – חבר טוב, או איש תקשורת עם טעם עקבי. ועל כן, לתת לחברי להקה כלשהי להגדיר את סגנונם בתור "סחבק-ראפ, בחורות, כסף" עוזר אולי להבין את ההווי של הלהקה, אבל לא באמת עוזר להבין איך הם נשמעים. רוצים לדחוף להקות? תעשו מאמץ מינימלי ותכתבו עליהן משהו בעצמכם. תסבירו לקהל הקוראים שלכם איך הן נשמעות. תשוו אותן לאמנים מוכרים יותר. והכי חשוב: אם אתם כבר כותבים את המייספייס שלהן (דבר שלצערי בחלק מהעיתונים הוא עוד לא מובן מאליו), תדגישו אותו מעל לכל דבר אחר. בסופו של דבר – הוא הרי יותר חשוב מכל מילה שתכתבו שם. אם יש הופעה קרובה – תציינו גם אותה.

אני אומר – בואו נעזור לעיתונאים שבאמת באים לעשות משהו נחמד וחיובי. תגידו אתם, מה צריך להיות כתוב בעיתון כלשהו כדי לגרום לכם אשכרה לחפש להקה באינטרנט או ללכת להופעה שלה?

תגיות: , , ,

...ובאותו עניין:

  • בין השורות 18.2.09 - הסלונה נסגר (באופן זמני?), אני מתנצל בפני עינב ג'קסון כהן ונעם נבו שמראות לי מאיפה משתין הדג, מגזין ...
  • ולהלן התחזית: הרוק חוזר - כולם היו עסוקים לאחרונה בסיכומי שנה. אבל בגלל שהמוח שלי הוא גבינה שוויצרית ואני בקושי זוכר מה עשיתי ...
  • פליירים לא מתים - בדרך כלל צריכת העיתונים שלי נעצרת ב-"TimeOut" (בעיקר בשביל לוח ההופעות וחנוך מרמרי), קריאה אובססיבית...
  • הדודה עברה ניתוח פלסטי - יהודה עדר :מס: יארח היום בערב בלבונטין את דני סנדרסון, שותפו לשעבר ללהקת "דודה". זה אומנם רחוק מאינד...
  • לולא הייתי (מכיר את) רוטשילד - ב-TimeOut של השבוע פורסם ראיון עם איתמר רוטשילד :מס:, לרגל הוצאת אלבום הבכורה שלו. בין השאר הוא נשאל...



יש כבר 8 תגובות, יא אללה:

  • 1
    הדאון says:

    אם כתוב שהם נשמעים כמו להקה/סגנון שאני כבר מכיר ואוהב. לחילופין, אם התיאור שלהם ממש מעורר תיאבון (נדיר מאד).

  • 2

    גם בתור קורא וגם בתור משתתף בכתבה של מעריב הרגשתי שהפורמט מבזבז את ההזדמנות לנסות להגיד משהו משמעותי לטובת משהו שבמקרה הטוב מעיד על ההווי של הלהקות אבל בטח לא על התוכן.
    הרבה יותר קשה לכתוב באמת על הלהקות, לנסות לומר משהו על המוזיקה, הטקסטים, אופי ההופעה שלהן, אבל יש לקורא הרבה יותר מה להרוויח מכתבה כזאת.
    לא רק תיאור של המוזיקה גורם לי להתעניין בהרכב, לפעמים זה בכלל מידע אנקדוטלי מסקרן. נגיד "התחלנו במקור כלהקת פאנק והפכנו ללהקת היפ הופ", או "כשאנחנו כותבים שירים חדשים אנחנו נסגרים יומיים באולפן עם אוכל ושתייה ומכבים פלאפונים" ואפילו "האלבום החדש שלה מוקדש לאביה ומספר את סיפור חייו".

  • 3
    רונה says:

    הי לירן. אני חייבת להגיד שבזמנו הטור של גל אוחובסקי במעריב היה השער שלי לפופ אינטליגנטי ושאר המוזיקה הגיעה מחברים אבל היום רק בלוגים של חברים (כאלה שלא חברים) לדוגמא: http://thetracksoftheday.blogspot.com/
    שלשם חברים מעלים מוזיקה מעניינת ולא בהכרח חדשה
    את אסף אבידן שמעתי פעם ראשונה אצל פופ-טארט

  • 4

    הדרך הכי נוחה בשבילי להגיע למוסיקה חדשה היא ישירות דרך האינטרנט, נגיד בלוג כלשהו או הקלדה אקראית בגוגל בסגנון – my favorite music ואז אפשר ישר לקפוץ ליוטיוב או מייספייס, להקשיב ואם אהבתי – להוריד. זה נוח, מהיר ודרך מעולה להגיע למקומות שאחרת בחיים לא הייתי מגיעה אליהם.

    כדי שאני אתעניין בהמלצה כלשהי שנכתבה בעיתון היא צריכה להיכתב באופן הכי אישי וכנה, שהכותב יתאר לי את החוויה שעבר, מה המוסיקה הזאת עשתה לו וכדומה – ואז, לא משנה מה הסגנון המדובר ייתכן וסקרנו אותי מספיק בשביל שאני אגניב הצצה באינטרנט ואבדוק הלאה.

    מבחינה פרקטית, באמת עדיף שיציינו את שם האמןהלהקה בלועזית או שייצרפו קישור כקצה חוט להתחיל ממנו.

    בלוג מוסיקה שאני מאוד אוהבת ומעריכה ושתמיד יוצא לי לחזור אליו, גם בשביל הביקורת וגם בשביל אפשרות ההורדה חינם, הוא High Fidelity Records (כן כן כמו הסרט) http://highfidelityrecords.blogspot.com/

    מומלץ בחום! תהנו.

  • 5
    fireshine says:

    אני: בעיקר סולסיק, last fm, העונג ושות', מורפלקסיס ונועה רווה. http://noastapes.com/
    פחות אנגלית.
    אבל לשאלתך, בעיתון צריכה להיות (חוץ ממה שכולם אמרו) גם המלצה כנה וחמה.

  • 6

    סורי על הפרסום העצמי חסר הבושה, אבל אם כבר עסקינן בבלוגים על מוסיקה, בבלוג שלי (שכבר מזמן בגד בשמו) ניתן למצוא ביקורות על אלבומים של להקות עלומות יותר ופחות מהעבר, כולל הורדה ישירה של האלבום. בואו!

  • 7
    לזרבוי says:

    תודה לכולם על השיתוף. אני תוהה האם מישהו מבין העיתונאים שקוראים בבלוג רוצה לתרום משהו לדיון…?

  • 8
    גיאחה says:

    בתור מישהו שקרא במשך כשנה את מגזין Paste וחרש תמיד על הכפולה של "Bands to watch", מה שהכי תפס אותי תמיד הוא "כמו מי הם נשמעים". כמה הקשרים מוזיקליים מוכרים תמיד מעוררים תיאבון. "הם דומים למוריסי, הקיור וטוקסידומון" נותן לך מיד הקשר ומיד תבין אם זה מעורר אצלך תיאבון או מושלך לפח הזבל.

גם לך יש מה להגיד? יופי.