אהבת חינם

עודד מזרחי, מנהל מחלקת יחסי ציבור בקולטורה PR (הגלגול החדש של מועדון הקולטורה לאחר סגירתו), מפרסם מזה כמה שבועות מדריך למוסיקאים עצמאיים במגזין המוסיקה המעניין "הסקיצה+". הכתיבה שלו ישירה, ברורה ומלאה בתובנות מקצועיות ומועילות, למוסיקאים ולקהל כאחד.

בכתבה השנייה בסדרה, "איפה הקהל?", מזרחי נכנס לשאלה המעניינת כיצד לבנות קהל נאמן שגדל בהתמדה. זו שאלת מיליון הדולר הבלתי ניתנת למענה, אבל יש לו כיוונים נכונים ומעניינים, והוא גם מעלה שם כמה שאלות טובות.

אחת השאלות היא האם זה נכון או לא נכון להופיע בחינם.
בתל אביב יש הופעות חינם ממוסדות ב"בלום בר" וב"סבליים" (שניהם באותה בעלות), לצד בתי קפה ופאבים כמו "מרסנד", "ריף ראף", "קסקו", "צוזאמן" ואחרים שמספקים גם הם מוסיקה חיה ללא תשלום מידי פעם. הטענה הבסיסית של מזרחי היא שהופעות חינם הן טעות מאחר והן שוות ערך להצהרה "אני לא שווה שתוציאו עלי כסף". אלא שלדעתי, בתור מי שהופיע בעצמו בחינם לא פעם ולא פעמיים, מזרחי מפספס כאן אספקט חשוב: גיטרה שמנסרת ביער ריק מאדם לא משמיעה סאונד. אתה יכול להצהיר עד מחר שאתה כן שווה שיוציאו עליך כסף, אבל אם אתה בתחילת הדרך ועוד אין לך קהל, זה לא ממש ישנה לאף אחד.

ומאחר ובתחילת הדרך עיקר הקהל מורכב מחברים בכל מקרה, זה לא כזה משנה אם הם חושבים שאתה שווה שיוציאו עליך כסף או לא. זה משנה רק אם הם אהבו את המוסיקה או לא חברים הם סוכנים. אתה נותן להם תנאים מועדפים (הופעות בחינם), והם בתמורה מביאים לך לקוחות (חברים שהם סוחבים איתם, שמרחיבים את מעגל האוהדים הלא משוחדים, שיגיע גם להופעות בתשלום בעתיד).

אספקט נוסף שמזרחי מתעלם ממנו הוא רכישת קהל חדש. אף זר מוחלט לא יבוא לשמוע אותך סתם כך אם זה יעלה לו כסף, אפילו אם זה רק ה-20 ש"ח שמקומות כמו הפרילנד גובים. בהופעות חינם לעומת זאת יש לך את ההזדמנות ליפול על "סתם" קהל שיושב במקום, שלא מכיר אותך ועשוי להתלהב ממך. על ההופעה הבאה שלך הוא כבר ישמח לשלם.

אז מה הפתרון? אני בעד הופעות בחינם, אבל אני חושב שהן צריכות להיות מעט שונות מההופעות בתשלום. מה שעשינו עם "הדוגמניות" בהופעות החינם האחרונות שלנו זה לנגן סט אקוסטי אנפלאגד, עם שירים שונים לחלוטין שאנו לא מבצעים בהופעות המחושמלות שלנו. כך גם נתנו ערך מוסף למי שכבר הכיר אותנו מלפני, וגם בידלנו את ההופעות בחינם מההופעות בתשלום. דבר נוסף שאפשר לעשות הוא לנגן סט מקוצר בחינם, ולהבטיח סט ארוך יותר בהופעה סמוכה בתשלום. בכל אופן, לדעתי לא צריך לפסול הופעות בחינם באופן מוחלט, אלא פשוט צריך לדעת איך להשתמש בהן בחוכמה.

זו הזווית שלי כמוסיקאי. ומה דעתכם בתור קהל? (המוסיקאים שבין הקוראים מוזמנים להשתתף גם, כמובן)

תגיות: , , , , ,

...ובאותו עניין:

  • פשוט תגיעו - כמו בכל הופעה שלי, כשיורד הערב משהו רוטט בי מבפנים. זה לא הלב - זה הפלאפון. מבול של סמסים מגיע מאינס...
  • על מה זו הרוח נושבת? - (פורסם במקור בתרבות מעריב, 14.11.08) מידי סתיו מנשבות הרוחות, ובמדינה שבה החורף הוא לא יותר מאשר סתי...
  • המדריך: איך לשווק ולבנות קהל? - לפני כשנה הלכתי להופעת הבכורה התל אביבית של להקה חדשה. הם הגיעו מהצפון, צעירים, חצופים, מלאי אנרגיות...
  • בלוגנרול 29.6.08 - בלוג חדש וחמוד הצטרף אל המשפחה: "השאלון" של סיני גז. הרעיון פשוט ולעניין: סט קבוע של שאלות נשלח לשל...
  • קול-טורה ביז'י יומו - בעוד 10 ימים יחזיר מועדון "קולטורה" את מפתחותיו לבורא ויסגור את שעריו. או ליתר דיוק - הוא יפתח אותם ...



יש כבר 8 תגובות, יא אללה:

  • 1
    שגיאB says:

    מסכים איתך במאה אחוז, נדב.

    החשיפה שאתה יכול להשיג, והבאזז שאתה יכול לקבל, במיוחד בתחילת הדרך (אבל לא רק), שווה את זה (ואף אחד לא יזכור לך את זה כשתהיה מפורסם ותופיע בקיסריה). ע"ע היהודים, אסף אבידן, ועוד ועוד.

    אפשר לעשות את ההופעה לא לגמרי בחינם, אבל סכום יפה לכל נפש (20-30 ש"ח) הוא מקובל על מי שרוצה "לקחת סיכון" ולהקשיב לאמן חדש שאתה לא מכיר. אני, חובב מוסיקה מושבע, יתקשה לשלם 100 ש"ח לכל אמן שאני רוצה לשמוע, שלא לדבר על מי שלא חובב מוסיקה ישראלית מושבע כמוני.

    הפתרון שלך מוצא חן בעיניי. אם אתה מופיע בחינם, אתה לא מוכרח לתת סט שלם מושקע פלוס שלושה הדרנים. סט אקוסטי אנפלאגד נשמע לי יופי (למרות שעדיף לתת את החומר שאתה מעוניין "לשווק" לקהל החדש). גם סט מקוצר, כל עוד זה לא מזלזל בקהל ובעצמך.

    עוד אופציה היא להעלות לאן שהוא את ההופעה ולתת לאנשים להתרשם מהחומר (במיוחד אם הוא הוקלט כמו שצריך ונשמע טוב). זה עבד מצויין, לדעתי, עם "הבנות נחמה" ועם "הבילויים".

  • 2
    גיאחה says:

    הפיתרון שלך מצוין, ואני מסכים עם כל מילה. כל כך מסכים, שאני מתכוון לגנוב לך חלק מהפוסט לפוסט שאפרסם עוד מעט בבלוג של היס 🙂

  • 3
    דרדס פסימי says:

    מה שחבל בסיפור הזה הוא שכל הדיון הזה הוא נטו אקדמי. בתכלס -תופיע בחינם, אל תופיע בחינם, תחלק פלאיירים, אל תחלק פלאיירים – האמת העצובה היא שאין קהל. והקשקוש הזה על סוכנים ועל חבר-מביא-חבר הוא לא יותר מאגדה אורבנית.

    טוב, אולי זה לא מדוייק. יש קהל, אבל רק לשניים וחצי מוזיקאים בארץ. ברי סחרופים ושלום חנוכים כאלה. חוץ מזה – כלום. יצא לי לדבר עם אנשים מנכס, חברת ההפקות של אגודת הסטודנטים, הם סיפרו שהם נאלצים לבטל מופעים על ימין ועל שמאל כי לא נמכרים כרטיסים. ואני לא מדבר על אמנים זוטרים אלא על כאלה בסדר גודל של אביב גפן. לפחות המציאו לו איזו מחלה כדי להקטין את המבוכה.

  • 4
    לזרבוי says:

    שלום מר פסימי, ברוך הבא לבלוג.
    אתה קצת יותר מידי פסימי, אם תשאל אותי. יש קהל, תלוי באיזה סדר גודל, אבל תלוי לאיזה אירוע, ותלוי איך משמרים אותו.

    סדר גודל: בדוגמא של אביב גפן שהבאת, אני מוכן להתערב שזה לא שלא היה קהל בכלל, אלא שלא היה מספיק קהל. גפן, אחרי הכל, לא יופיע מול 100 איש בלבד. לעומת זאת, זהו מספר שהיה משמח כל להקת אינדי בתחילת דרכה.

    תלוי לאיזה אירוע: אני חוזר עכשיו ממסיבת ההופעות שהייתה בקוזה נוסטרה. שלוש להקות, המקום היה מפוצץ. לא יודע כמה כרטיסים נמכרו, אך אני מעריך שבאיזור ה-80 או 100. איך זה עבד? ראשית, הייתה פה הצעה אטרקטיבית – 3 להקות מצויינות אך שונות, כולל בירה, ב-25 ש"ח (וסחתיין לקוזה שהרימו דבר כזה). שנית, אפילו אם נהיה ציניים (או ריאליים) ונגיד שהקהל הורכב מחברים של שלושת הלהקות, עדיין כל קהל נחשף לשתי הלהקות האחרות, וזה גם משהו.

    איך משמרים אותו: שאלת מיליון הדולר (או אחת מהן. יש הרבה שאלות מיליון דולר בתחום הזה). האם הקהל שראה את "לא דובים" היום בקוזה יגיע להופעות נוספות שלהם? עד כמה שראיתי, הם לא הכריזו שהם מופיעים השבוע בפרילנד, הם לא לקחו כתובות אימייל, הם לא חילקו פליירים, הם לא נתנו סטיקרים, לא מכרו חולצות, לא צעקו את כתובת המייספייס שלהם ואם הם מכרו דיסקים, הם עשו את זה במקום נסתר במיוחד.

    להגיד שאין קהל זה קל. לנסות להבין איך מוצאים את הקהל, משכנעים אותו לבוא ודואגים שתהיה לו דרך להתעדכן על אירועים עתידיים זה יותר קשה, ודורש קצת אופטימיות.

  • 5
    דרדס פסימי says:

    אל תשכח שנכס מפרסמים מאסיבית את ההופעות האלה. ה-100 איש שקנו בסופו של דבר כרטיסים (בהנחה וסגרנו על המספר הזה), קנו אותם אחרי שחברת ההפקות תלתה עשרות שלטים ופוסטרים, חילקה אלפי פלאיירים ושלחה אי-מיילים לעשרות אלפי סטודנטים שהם האמ-אמא של הקהל הרלוונטי. אם אחרי כל זה יש רק 100 איש שקונים כרטיסים אז מגוחך לדבר על הימצאותו של קהל. להקות אינדי אמנם יחתמו על כמות כזו של קהל, אבל מובן שבחיים לא יוכלו לממן שיווק כזה.

    בנוגע למופעים משותפים – כנראה נפלת על ערב מוצלח במיוחד. ברוב המופעים הכפולים/משולשים שנכחתי בהם היה קהל דליל. ובאלה הפחות דלילים היתה ניכרת כמות מוגזמת של קרובי משפחה.

  • 6
    עודד -קולטורה PR says:

    קודם כל מחמיא שמתקיים דיון על המאמרים האלה (ישנם 5 בנושא). אספר גם שבעקבותיהם הוזמנתי להרצות ב"רימון" וב BPM.
    לעניין הופעות החינם. אני מאמין שבמאמרים ציינתי מקרים שגם לדעתי מצדיקים מופע חינם, ואחד מהם הוא ה"השתפשפות" על הבמה והחשיפה הראשונית. עם זאת, כאשר אמן מופיע חינם אני ממליץ לו לא לפרסם את ההופעה בקרב החברים והמכרים, וגם לא במדיה. כך הוא לא "מקלקל" את הפוטנציאל שיש לו להביא אנשים בתשלום ומצד שני "מרוויח" את הקהל של המקום, זה שמגיע לשם גם ככה (על "איכות" הקהל הזה ומידת החיבור שלו לאמן ניתן גם להתווכח אבל לא זה המקום).
    שיהיה לכולם בהצלחה
    עודד

  • 7
    קִישוּשָלוֹש says:

    אני מסכים עם עודד ובעד הופעות חינם בשלבים ובתנאים מסוימים. עם זאת, להבנתי, בכמה מהמועדונים בהם נערכות הופעות חינם דרך קבע, על האמן להתחייב לכמות מינימלית מסויימת של קהל. אמן שלא יעמוד בהתחייבות יפגעו סיכויו להופיע שוב באותו המקום (ובמקרה כמו זה של 'בלום בר' ו'סאבליים' – שניהם תחת אותה ההנהלה ודורשים מינימום שכזה יפגעו סיכויי האמן בשני מקומות גם יחד).

  • 8

    אני חושב שזה קצת מגוחך שהבלום דורש מינימום אנשים בקהל. כאילו, זה נכון שיש מספיק להקות שרוצות לנגן שם, ותמיד יהיה מי שימלא את החור, אבל להקות שהן באמת טובות, חסרות שם. כשאתה הולך ל/על הופעה חינמית בריף ראף יש תחושה הרבה יותר מגניבה ורגועה באוויר מאשר הלחץ חסר הבסיס מהבלום…

גם לך יש מה להגיד? יופי.