פשוט תגיעו

כמו בכל הופעה שלי, כשיורד הערב משהו רוטט בי מבפנים. זה לא הלב – זה הפלאפון.

מבול של סמסים מגיע מאינספור אנשים שונים, מרקע שונה, עם אישיות שונה, אבל בכולם הטקסט תמיד זהה. הרי בסופו של דבר, כולנו בני אדם, וכולנו רוצים בדיוק את אותם הדברים ושואלים את אותן השאלות. ואני לא מדבר על "מה היא משמעות החיים?" ו"האם יש אלוהים?". בימים של הופעות, יש שאלות חשובות יותר:

"מתי עולים?"

ואחיו הקטן:

"מי עולה ראשון?"

אז בואו נבהיר משהו, אחת ולתמיד, מתוך כוונה לחסוך הטרדות, לצמצם לי את חשבון הפלאפון, ואולי גם, כן כן, לחנך קצת על הדרך:
התשובה שלי ל"מתי עולים?" תמיד תהיה "פשוט תגיע".
התשובה ל"מי עולה ראשון?" גם היא תמיד תהיה "פשוט תגיע"
.
וגם עם "יש הזמנות?" ו"איך הלהקה השניה?" לא יהיו הפתעות: "פשוט תגיע".

חברים – הוזמנתם, ואתם מתכוונים לבוא? אז פשוט פאקינג תגיעו. אתם יודעים מתי מתחילים, אתם יודעים את מי אתם עומדים לראות, אתם יודעים כמה זה עולה. לא מתאים לכם? אז אל תבואו. אתם לא עושים לאף אחד טובה בכך שאתם מגיעים, ואף אחד לא מכריח אתכם. אז תחסכו את השאלות, ולא רק לי, אלא לכל אמן מופיע שאתם מכירים. זה פשוט מיותר ולא לעניין.

למוסיקאים שבין הקוראים אני ממליץ לאמץ את הגישה הזו. כפי שכבר כתבתי במקום אחר, סולידריות בין להקות יוצרת סולידריות אצל הקהל. תחנכו את הקהל שלכם שהם לא באים לראות רק אתכם – הם באים כדי לחוות את הערב כולו. והם לא מגיעים קצת לפני ש"באמת מתחילים" – הם באים לשעה שאליה הוזמנו, עם או בלי תוספת הזמן של שעון תל אביב.

ואם זה אומר לראות להקה לפניכם או אחריכם – מה טוב, הם ירוויחו עוד קצת מוסיקה. במקרה הכי גרוע, אם היא לא תדבר אליהם, שיצאו החוצה לכמה דקות. בדיוק כפי שאתם הייתם רוצים "להרוויח" את הקהל של הלהקות שאתם מופיעים איתן, כך חובתכם לעזור להן "להרוויח" את הקהל שלכם. זה הכי הוגן, וכולם נהנים מזה – גם האמנים וגם הקהל. ואם זה כולל טקטיקות "בלבל את האוייב" כמו לא להסגיר את סדר ההופעות – שיהיה.

ההופעות אתמול, אגב, היו מצויינות, ואם לשפוט על פי תנודות הקהל, הקהל שלנו נהנה מ-"Cheap Karaoke Club" כפי שהקהל שלהם נהנה מ"הדוגמניות". וככה זה צריך להיות.

תגיות: , ,

...ובאותו עניין:

  • חבילה הגיעה - בועידת המוזיקה של היינקן שהתקיימה מסביב להופעות של Faith No More ו-MGMT, נערכו פאנלים שונים בנושאי מ...
  • על מה זו הרוח נושבת? - (פורסם במקור בתרבות מעריב, 14.11.08) מידי סתיו מנשבות הרוחות, ובמדינה שבה החורף הוא לא יותר מאשר סתי...
  • אהבת חינם - עודד מזרחי, מנהל מחלקת יחסי ציבור בקולטורה PR (הגלגול החדש של מועדון הקולטורה לאחר סגירתו), מפרסם מז...
  • המדריך: איך לשווק ולבנות קהל? - לפני כשנה הלכתי להופעת הבכורה התל אביבית של להקה חדשה. הם הגיעו מהצפון, צעירים, חצופים, מלאי אנרגיות...
  • בלוגנרול 29.6.08 - בלוג חדש וחמוד הצטרף אל המשפחה: "השאלון" של סיני גז. הרעיון פשוט ולעניין: סט קבוע של שאלות נשלח לשל...



יש כבר 10 תגובות, יא אללה:

  • 1
    ביז'ו says:

    .. אבל גם אתה שולח כאלו סמסים!!
    כמו למשל כשאתה הולך להופעה א' והיא מתבטלת, אז אתה שולח סמס לחבר אחר שמופיע בהופעה ב' באזור אחר של העיר, ושואל בדיוק בזו הלשון: "מתי עולים?"
    כשמדובר בהופעה של חברים תמיד יהיו כאלה שינצלו את קשריהם לאמנים המופיעים בכדי לארגן טוב יותר את הזמן. נראה לי שזה באמת מיותר להתעצבן על זה, בייחוד שגם אתה לא פעם מנצל קשרים לניהול לו"ז אפקטיבי ויעיל.
    קיצר – תהיה סבלני לחבריך..

    ללבונטין אתמול לא הגעתי, הייתי בצפון הרחוק, אבל שמעתי שהיתה הופעה משובחה – יישר כוח!

  • 2
    לזרבוי says:

    בנוגע לדוגמא הספציפית שאתה מזכיר בשלל קודים, במקרה הסמס ששלחתי לאותו חבר אחר עדיין שמור אצלי בפלאפון. ולשונו היא: "עליתם כבר?". קרי: "האם כבר מאוחר מידי להגיע?". זה ממש לא דומה ל"לא בא לי לראות את מי שמופיע איתכם. מתי אתם עולים?".

    ואני לא מדבר על אירגון זמן. אני מדבר על לבוא לדגום הופעה של חבר שלך ולהתעלם ממי שמופיע איתו. קהל לא צריך להתנהג ככה, ואמנים לא צריכים לעודד את זה.

  • 3
    גיאחה says:

    אני מסכים איתך, כמעט.
    לחנך את הקהל ש"הם לא מגיעים קצת לפני ש'באמת מתחילים' – הם באים לשעה שאליה הוזמנו, עם או בלי תוספת הזמן של שעון תל אביב" – להפגין טענות כאלה כלפי הקהל, ובכן זו חוצפה לשמה. הקהל התרגל שלא מתחילים בזמן בגלל שאמנים ומועדונים מאחרים את שעת ההופעה עצמה, כל אחד ממניעיו הוא. לו כל ההופעות (יודע מה, אפילו רוב ההופעות) היו מתחילות בשעה הנקובה, אף אחד לא היה מגיע 40 דקות אחר כך. אף להקה לא תחנך אותי להגיע בזמן ולחכות שעה על הבאר, אלא אם כן היא תתחיל את ההופעות שלה, בצורה שיטתית ועקבית, בזמן. ואז, שהמאחרים יסבלו.

  • 4
    לזרבוי says:

    גיאחה – בקריאה נוספת, אולי הייתי צריך להתנסח ביתר בהירות בנקודה הזו. לא התכוונתי בהכרח להגיע בשעה הנקובה בפלייר (ועל כן רשמתי "עם או בלי תוספת הזמן של שעון תל אביב"). התכוונתי לכך שבערב של כמה להקות, יש אנשים שרוצים להגיע רק כשהלהקה שהם רוצים לראות עולה לבמה. אני מבין את האינטרס של הקהל לרצות לסנן את ההופעה, אבל אני רוצה שאמנים יבינו שזה פוגע בהם ובחבריהם להופעה, ויפסיקו לשתף פעולה עם המנהג הפסול הזה.

    מעבר לכך, הנוהג של "שעון תל אביב" (כלומר, שכשכתוב 9 על הפלייר הכוונה היא ל-10) הוא גם פגום, אך לפחות כל עוד זה נוהג אחיד ומוסכם, הוא לא נורא כל כך. ויחד עם זאת, אם יותר אנשים יתחילו להגיע בזמן, לאמנים יהיה יותר קל להתחיל בזמן. זה תמיד פונקציה של קהל, לא של שעה.

  • 5
    עברתי לטחינה says:

    אני בעד לעשות פסטיבל "מתחילים בזמן"..על מנת לעורר מודעות ולשנות את תרבות הצריכה בישראל

    הערב מפורסם ל21:00
    להקה ראשונה עולה גג גג ב21:05
    כל להקה מנגנת חצי שעה
    ומתחילה בזמן
    אחרי חמש להקות ולפני חצות הלילה אפשר לשבת על הבירה ולדבר איך היו ההופעות ואם היה כיף להתחיל בזמן

    פתחו שעונים …

  • 6
    אופניק מוישה says:

    לנדב וגיאחה

    יכול להיות שנושא שעת תחילת ההופעות לא היה העניין המרכזי בפוסט אבל היות ועסקתם בו חשבתי להוסיף משהו לדיון משום שלדעתי מדובר בסוגייה חשובה ומורכבת הרבה יותר מכפי שהצגתם אותה.

    בכל הופעה ישנם שלושה צדדים: ההרכב, הקהל והמועדון, ולכל אחד מהם העדפות ואינטרסים משלו. אני באופן אישי מכיר רק את הצד של ההרכב ושל הקהל אבל אני חושב שזו לא תהיה הכללה גסה מדי לומר שהאינטרס הראשי של המועדון הוא להרוויח כמה שיותר כסף.
    החזון האידיאליסטי של גיא הוא כנראה שכל ההופעות יחלו בשעה הנקובה ואכן יש לא מעט יתרונות לכך. עם זאת צודק נדב כשטוען שהדבר לא תלוי רק בלהקה אלא גם בקהל שהתרגל לאחר. בהופעה שהייתה להרכב שלי בשבוע שעבר בתמונע, השעה הנקובה הייתה 10 וחצי. מיותר לציין שבשעה זו הגיעו בערך 5 אנשים. כשרצינו לעלות ב11, נאלצנו לחכות עוד רבע שעה עד שכל הקהל יכנס (ולא מדובר במאחר אחד או שניים אלא בכמות משמעותית של אנשים). לבסוף המקום היה מלא לחלוטין. נכון, יכולנו לעלות לבמה בזמן או באיחור קטן יותר ו"לחנך את הקהל", אבל בסופו של דבר גם הקהל שאיחר שילם ממיטב כספו ומגיע לו לראות הופעה שלמה, מה גם שכניסת קהל באמצע ההופעה במקום כמו תמונע היא דבר שמפריע לאלו שהגיעו בזמן. גם מבחינת ההרכב, הרבה יותר כיף לעלות כשמקום מלא ולא חצי ריק.
    אבל נניח שהקהל וההרכבים יתרגלו, וירצו להגיע ולהתחיל בשעה הנקובה. המועדון עדיין ישמח לעכב את ההופעה כדי לקבל הזמנות מהבאר ומהמטבח. האם זה נורא כל כך? אני חושב שלא. המועדונים רוצים להתפרנס, ולהרכבים ולקהל יש אינטרס שהמקומות שמקיימים הופעות יצליחו וישרדו.
    אז כן, האיחורים המובנים הללו הם סוג של תרבות קלוקלת, אבל מצד שני גם לאכול לאמן שעל הבמה בפרצוף זה גם לא תרבותי במיוחד. בהופעה אחרת של ההרכב שלי, בעודי שקוע בסולו העפתי מבט על הקהל ומייד הבחנתי בזוג שישב בשולחן שצמוד לבמה, ממש מתחת לאף שלי, וסעד את ליבו בארוחה דשנה. לא ידעתי אם להתנצל בפניהם שאני מרעיש להם בזמן האוכל, או לבקש מהם ביס. אז לגיאחה אולי לא נעים לחכות שעה על הבאר, אבל השעה הזו פותרת את עניין האוכל. הייתי פעם בהופעה של שלום חנוך, שבה הוא עלה באיחור של יותר משעה ואמר :"חיכית שתסיימו לאכול". מה לעשות שלא כולנו שלום חנוך…

    לסיכום, יש המון טיעונים לכאן ולכאן שלא כיסיתי אפילו חלק קטן מהם.

  • 7
    melquiadess says:

    נדב, תכלס בצורה שבה הפוסט הזה נכתב באמת נראה כאילו העיקרי בו הוא שעת תחילת ההופעה.
    לי אין חברים שמופיעים, אך אם היו בהחלט הייתי שואל אותם מתי הם באמת עולים.

    כי תכלס נמאס לי מהאיחורים הקבועים האלה.
    נכון, שזה גם באשמת הקהל, אבל זה כמו שאלת הביצה והתרנגולת…
    וכשמדובר בהופעה שאני ממש ממש לא רוצה להפסיד, אני גם לא אעיז לבוא באיחור הצפוי, ואז אני כנראה אתייבש יותר משעה במועדון ריק. אמנם אני בטוח לחלוטין שההופעה תתחיל באיחור, אך אני אף פעם לא יודע אם זה יהיה חצי שעה או שעתיים? (וכן, היו גם מקרים של יותר משעתיים).
    ומעבר לבעיית הלהתייבש בפאב או במועדון, במקרה וההופעה היא באמצע שבוע, זה גם אומר שההופעה תתחיל ממש מאוחר, ולצערי עלי לקום לעבודה למחרת.
    למעשה במקרה של מישהו כמוני שגר מחוץ לתל אביב ובהיעדר רכב מסתמך על תחבורה ציבורית, זה גם אומר שלא אוכל לחזור מההופעה, ולכן עלי לותר עליה מראש עקב החשש לאיחור.

    אז אולי כפי שהציעו מעלי, הקהל והלהקות צריכים להתאחד ולהפסיק את האיחורים הקבועים. כבר ראיתי מספר הופעות בודדות בהן פורסם על הפלייאר שההופעה תתחיל בדיוק בזמן.

  • 8
    לזרבוי says:

    אופניק ו-melquiadess, מאחר ובאמת שלא זו הייתה הפואנטה של הפוסט, אני לא רוצה להיכנס לזה יותר מידי כרגע.

    באופן אישי, כפי שכבר רמזתי, אני לא נחרץ בנושא של שעת ההתחלה. כפי ש-mel ציין יש הופעות שמכריזות מראש שהן מתחילות בזמן, והקהל מגיע בהתאם. ובמקרים שלא מציינים את זה, כמעט כולם יודעים שצריך לבוא בשעה איחור. אז כל עוד שני הקודים האלו ברורים גם לאמנים וגם לקהל, אני חושב שאפשר להסתדר עם זה.

    מה כן אפשר לעשות? להתחיל לפרסם שעות מוקדמות יותר. כיום, למשל, שעת ההתחלה הרשמית של הופעות בפטיפון היא 21:00, והקהל מתחיל לטפטף לקראת 22:00, כך שהופעות מתחילות בדרך כלל ב-22:15 או 22:20. אפשר להחליט שמפרסמים את ההופעות האלו לשעה 20:00, ופוף! הקהל יתיישר בהתאם ויגיע לקראת 21:00.

    ואופניק, אני איתך – לאכול מול הופעה זו גסות רוח. אגב, אם כבר חזרת אלינו, אולי תגיב על פוסט שהוקדש במיוחד בשבילך?

  • 9
    איש הפלסטיק says:

    גם אני רציתי להגיב ללא הנושא של הפוסט ולכלות בו את זעמי, אבל כבר עשו את זה במקומי.
    ובכל זאת אציין שבפעם הבאה שאני הולך להופעה של יס בגרמניה אני מתייצב 10 דקות לפני הזמן, כי בשעה הנקובה הם עולים!
    ה"קוד" אמנם ידוע לשני הצדדים, אבל הוא נזיל, ובשביל אנשים שגרים מחוץ לתל אביב (נגיד בנהריה לצורך העניין) נזיל מדי. ולאנשים שלא אוהבים להיות בת"א, שסובלים מלהמתין במועדון רועש ומעושן, ומתוסכלים מהעובדה שאת המוסיקה שהם אוהבים באים לשמוע בעיקר גברים שעירים\חנונים\פריקים\מגה-חנונים, בקיצור כל דבר שהוא לא כוסיות. עבור אנשים כאלה הקוד נזיל בצורה קשה מנשוא.
    אנא מכם, עיזרו להם.
    הרימו תרומה לעמותת "מתחילים וגומרים תמיד להופיע-תחילה לפי איזכור במדעה יסיימו בעשר", או בקיצור – מות"לתלאביב.
    תודה.

  • 10

    עניין ההופעות בזמן הוא תסבוכת קשה של ביצה ותרנגולת: ההופעה לא מתחילה בזמן כי הקהל יודע שההופעה לא מתחילה בזמן ולכן הוא לא מגיע בזמן ולכן הלהקה לא עולה בזמן וכו' וכו'.

    לדעתי, הדרך היחידה לשבור את זה היא באופן אינדיבידואלי ואלים – ברגע שלהקה תעלה ב22:00 וכל הקהל שלה יגיע ב23:00 – להבא הם ידעו להגיע בזמן. מצד שני, סביר גם שהקהל יעלב מחוסר ההתחשבות ולא יגיע בכלל. אני בעד לפחות לנסות למזער את האיחור ל30 דקות במקום שעה, ולבנות את זה משם.

    אבל הנושא של הפוסט הוא הרבה יותר חשוב! חשבתי על זה לאחרונה: אנחנו, בתור אמנים מופיעים שנאבקים כאן בביצה התל אביבית, חושבים שלעשות ערב עם שלוש להקות זה רעיון ממש טוב: ככה גם מתחלקים בהוצאות, וגם תהיה כמות מספקת של קהל. וגם אם כל קהל בא רק ללהקה שהוא מכיר, לפחות כיסינו את עצמנו מול המועדון.

    היו לי כמה התנסויות כאלה שהשתבשו, וגם לאחרונה הייתי עד להופעה של חברים עם להקה נוספת שלא נציין את שמה, בה נוצר מצב לא נעים: הרבה פעמים קובעים הופעות עם להקות שמכירים רק באופן וירטואלי, וסומכים עליהם מתוך חמת הספק וכבוד הדדי למוסיקאים עמיתים, וכשמגיעים להופעה עצמה מגלים שהלהקה השנייה בעצם לא הניפה אצבע לקידום האירוע. זה מצער, וזה קורה *הרבה*, ואני חושב שאותו פסטיבל MISC בזמנו, בו הופיעו 12 להקות והגיעו בסה"כ מאה איש, מסמל באופן גורף שבסופו של דבר, קומוניזם זה רעיון נחמד, אבל לא כל כך בר-יישום. כמובן, אם אתה עובד עם אנשים שאתה מכיר טוב ואתה סומך עליהם לגמרי, זה סיפור אחר לגמרי, אבל הרבה פעמים זה לא ככה, ומגלים את האמת רק מאוחר מדי.

    בחזרה לענייננו – אני חושב שאחרי כל השיקולים האלה להופעות משותפות, אנחנו שוכחים שיקול אחד חשוב – האם הקהל באמת רוצה את זה? הניסיון שלי עד כה אומר ש – לא ממש. עושה רושם שאנשים רוצים לבוא להופעה אחת וללכת. יותר מדי הופעות = יותר מדי אינפורמציה. למעט פסטיבלים גדולים והופעות מטאל\פאנק, זה פשוט לא עובד. הפוסט שלך בעצם מוכיח את זה.

    עכשיו, העניין של להתחיל הופעות בזמן הוא שרירותי, ואין שום סיבה באמת שזה יתנהל ככה. אבל הרצון\יכולת\סבלנות של הקהל לראות יותר ממופע אחד בערב, זה משהו אחר. האם אנחנו צריכים להקריב את השיקולים שלנו למען שיקולי הקהל? זאת כבר שאלה שכל אחד צריך לענות לעצמו.

    נ.ב.
    כתבתי קצת על החוויה שלנו בהופעה בסיטי הול, על ההופעות של הלהקות האחרות, וכו', באתר שלנו: http://www.solstice.co.il/2008-06-29/a_bittersweet_experience

גם לך יש מה להגיד? יופי.