רוקנרול הולך טוב עם אלכוהול

דור ההמשך?דווקא עכשיו, בתחילתו של עשור חדש, מתחשק לי לחזור שני עשורים אחורה לתחילת שנות התשעים. אני משער שבימים ההם לנהגי מוניות הייתה לא מעט עבודה בקו שינקין-רמת החי"ל. הרבה צעירים זזו בין שני המוקדים האלו, בין השכונה הכי חמה בעיר למועדון הכי חם בעיר, הלא הוא הרוקסן המיתולוגי. על הקו הדמיוני הזה נולד הרוק הישראלי של הניינטיז, שיש שטוענים שגם הוא היה קצת דמיוני בפני עצמו. אך בין אם זו הייתה סצינה או בועה, היא הותירה את חותמה על המוזיקה הישראלית. על מהפכת שינקין והרוקסן נכתב לא מעט, אבל בכל מהפכה תמיד יש את הגיבור הלא מושר, ובסיפור הזה מדובר במדבר ובגלולה, שני פאבים מיתולוגיים באיזור שינקין ששימשו כחממה לכמה מהמוזיקאים הבולטים ביותר של אותם הימים.

רגע לפני שמשינה (להקת הרוק היחידה של התקופה) שרה ש"רוקנרול הולך טוב עם אלכוהול", ישבו חבורות של צעירים חמושים בגיטרות בפאבים המדבר (בלפור 6) והגלולה (ברנר 2), שתו, שמעו ודיברו על מוזיקה. אולי זה לא מיקרי שהשמות של שני המקומות סימלו דברים דומים: גם אל גלולה וגם אל המדבר אפשר להגיע כדי לברוח, אך שניהם יכולים גם לפתוח את התודעה. יונה הנביא ברח אל המדבר כדי להתחבא, לעומת נביאים אחרים שהגיעו לשם כדי להתנבא. כמה אלפי שנה מאוחר יותר קיאנו ריבס התבקש לבחור בין הגלולה שתשכיח ממנו הכל לבין הגלולה שתפתח בפניו את המטריקס. והמוזיקאים של תחילת שנות התשעים התחבאו אך גם התנבאו, שכחו אך גם נפתחו.

הגלולה והמדבר שכנו בלב תל אביב, אך כנראה שהם היו קרובים יותר ברוחם לסיאטל מאשר לרמת גן. שם דיברו על גראנג' עוד לפני שהמונח הגיע לארץ, שמעו את המוזיקה הנכונה כשלרוב האנשים היא עוד נשמעה כמו טעות, וחלמו לכבוש את העולם, או לפחות את המזרח התיכון. שם הכירו חברים והקימו להקות. הנה משהו שכתב עובד הנקיון של המדבר באותן שנים: "המדבר היה מקום לחולמים ומפגש לאמנים ומנהלי חברות תקליטים. מהמפגש הזה יצאה הבשורה של 'הרוק התל אביבי הצעיר' של תחילת הניינטיז". למנקה הזה קראו חמי רודנר, ולצידו שתו שם אסף אמדורסקי, ג'נגו, ירמי קפלן, איגי וקסמן, חברי כרמלה גרוס וואגנר, בלאגן, גן חיות ואחרים.

אני מנחש שהיה מרגש להיות שם בזמן אמת, כשצעירים הגיעו מגבעת ברנר לרחוב ברנר ויצרו שם את הנוסחה שתזריק דם חדש לרוק הישראלי. אך זהו געגוע עקר לזכרון לא שלי, אם לצטט דווקא את בת דורי רונה קינן. ואני לא יכול שלא לתהות איפה הדברים האלו קורים כיום. על התקופה ההיא אמרו ש"הגלולה היה המקום היחיד בעיר ללכת אליו, אז כולם היו שם", אבל כיום הכל מפוזר ומבוזר יותר, ואין מקום אחד או שניים שאפשר לסמן באופן מובהק כחממה של הרוק הישראלי בעשור החדש. אבל אני לא אתפלא אם גם היום, כמו אז, הבשורה החדשה של המוזיקה הישראלית נמצאת לנו מתחת לאף בפאבים המקומיים.

תגיות: , , , , , , , , , , , , , , ,

...ובאותו עניין:

  • ולהלן התחזית: הרוק חוזר - כולם היו עסוקים לאחרונה בסיכומי שנה. אבל בגלל שהמוח שלי הוא גבינה שוויצרית ואני בקושי זוכר מה עשיתי ...
  • הילד חולם - "תל אביב הרוקיסטית הסתובבה אז סביב הזנב של עצמה. רוב הלהקות שרו באנגלית וחיו בניתוק מוחלט מהמציאות ...
  • היה געגוע - (פורסם במקור בתרבות מעריב, 27.3.09) "רוצים לשמוע קצת מוזיקה?", שואל חמי רודנר. הקהל שואג ואיפה הילד ...
  • מועדון הסלבס הבודדים של יואב קוטנר - (פורסם במקור בתרבות מעריב, 22.5.09) פסטיבל הביטלס בחולון נשמע כמו רעיון הזוי. כמה הזוי? לוסי ברקיע ע...
  • האריה השואג - (פורסם במקור בתרבות מעריב, 2.1.09) לראות את חמי רודנר בהופעה בזאפה מיוזיק רום זה כמו לבקר בגן חיות. ...



יש כבר 15 תגובות, יא אללה:

  • 1
    מיכאל says:

    כל הגעגוע הזה מזכיר לי את המערכון של החמישיה הקאמרית- עכואים אנונימיים. "המדבר הפך בשבילנו להיות מה ש"כסית" היה בשביל ההורים שלנו"… http://www.youtube.com/watch?v=o6ihsvY9oLw&feature=related
    ואני מת על הפיזור והביזור הזה של המוזיקה הישראלית. אני אוהב את העירבוביה הזו, ואת אינספור הבשורות החדשות שנזעקות וגוועות באחת.
    חוצמזה, אם מדברים על בשורה אמיתית במוזיקה הישראלית בשנים האחרונות, אז היא לא צמחה בפאב. היא צמחה במדבר. רק תקרא את הלייב בלוגינג שלך מאוקטובר.
    "|איפה פורטיס? הוא בחיים לא רצה להופיע שמה…"

  • 2
    גבינה says:

    בדיוק בגלל תובנות כאלה אתה בלוגר המוזיקה הטוב ביותר בישראל. מזל שיש לך כאלה בכל פוסט.

    תודה לזניה!

  • 3
    לזרבוי says:

    אז איפה זה באמת קורה היום? החשודים המיידים מבחינתי הם הצ'ייסר שבפלורנטין והפרוזדור שבנחלת בנימין, בהם אני לקוח קבוע. אבל בל נשכח את השסק, המנזר, הבר של לבונטין 7, הריף ראף, הקוזה נוסטרה, וכמובן שישנם גם מקומות מחוץ לתל אביב כמו אוגנדה בירושלים ועשן הזמן בבאר שבע. מכירים מקומות נוספים שמהם עוד תצא, אולי, בשורת המוזיקה הישראלית החדשה? שתפו את כולנו כדי שנוכל לערבב רוקנרול עם אלכוהול במקומות נוספים.

  • 4
    גיאחה says:

    לפאב החדש קוראים האינטרנט.

    סתם, אבל מיכאל צודק, זה נהדר שזה לא מרוכז במקום אחד אלא מפוזר ומבולגן ומוליד שלושים סצינות חדשות ולא אחת די קטנה כמו אז בתחילת הניינטיז. גלוריפיקציה.

  • 5

    יונה ברח אל הים, לא אל המדבר

  • 6
    לזרבוי says:

    הוא המשיך לחיות אחרי האפיזודה עם הדג, והיו לו עוד סיבות לברוח, ככתוב בכתבי הקודש, הלא הם ויקיפדיה.

    וזה אכן נהדר שהכל מפוזר בתקופה בה אנו חיים.

  • 7
    ניימן says:

    למרות שאני מעריץ גדול של הפיזור – הבעיה שלו – ברוב התחומים, לא רק מוזיקה, הוא שהוא מעכב יצירת "סופר-גרופס". כלומר: להקות שכל חבריהם הם עילויי על (אוקי, או לפחות כמה חברים, לא כולם).

    (פה צריך לבוא ציטוט של אמא שלי שאומרת שאין טוב בלי רע, ותמיד צריך להיות החכמולוג שיצביע על הצד הרע = אני:] ).

  • 8

    הלינק לויקיפדיה לא עובד. אבל אין צורך. כל ספר יונה הוא ארבעה פרקים והמלה מדבר לא מוזכרת בו. אחרי האפיזודה עם הדג יונה עושה מה שאומרים לו, שוקע בדיכאון ורוצה למות ואז מתלונן שחם לו כי תולעת אכלה לו את הצל. קרדיטים.

  • 9
    לזרבוי says:

    ניימן – דווקא בצ'ייסר, שתמונתו מתנוססת בראש הפוסט, נוצר סופרגרופ אחד – המועדון.

    חיים – לא שזה משנה במשהו את הפואנטה של הפוסט (יונה הוא לא הנביא היחיד שברח למדבר – תחליף את יונה באליהו אם בא לך), אבל לא אני המצאתי את הסיפור הזה.
    יונה התנבא בנינוה. נינווה הייתה באיזור הפרת והחידקל אשר בעירק של היום. במקורות מצויין שיונה יצא מהעיר ועבר קדמה – כלומר, מזרחה מאיזור הסהר הפורה. בהתחשב בגיאוגרפיה של עירק, אפשר לומר שהוא ברח למדבר, ועל יש מקומות שמציינים את זה כך, בין השאר כי זו התנהגות שגורה בקרב נביאים תנכיי"ם.

    אפשר בבקשה לחזור לדבר על מוזיקה במקום בניטפיקינג?

  • 10

    לגיאחה – תמיד יש גלוריפיקציה מסוימת של העבר, אבל "סצנה קטנה"? תלוי איך מסתכלים על זה:
    הסצנה היתה קטנה יותר מבחינת גודלה כי היו פחות הרכבים ופחות חברות תקליטים, וכתוצאה מכך פחות אלבומים יצאו בכל שנה. מבחינת ההד שנוצר, הסצנה היתה גדולה מאוד: כל אלבום קיבל יותר נפח בתקשורת, הרוק לא היה תל אביבי כל כך כמו היום אלא יותר מפוזר ארצית, להרכבים אלמוניים היתה יותר יכולת לפרוץ בגדול ולמכור יותר תקליטים. זכור לי למשל ש"מי רצח את אגנתה פלסקוג" נחשב בהתחלה כאכזבה מסחרית כי במשך תקופה של כמה חודשים ספורים הוא מכר 7,000 עותקים בלבד – סכום יפה לזמן כה קצר דהיום. להיטים חדשים נוגנו ברדיו גם כשלא היה תקליט שדרים לנגן ממנו, אלא רק דמואים. היה קהל – היו 250 אלף איש בפסטיבל ערד 1992. כרטיסים נמכרו יפה להופעות במקומות גדולים יותר מזאפה או אוזן בר או לבונטין, גם מחוץ למרכז.
    לא צריך לחיות בעבר. היו גם הרבה חסרונות אז. אבל לא צריך להמעיט בחשיבות הסצנה דאז.

    לגבי הגלולה והמדבר, לא יודעת איזו "בשורה" בדיוק יצאה מהם. דווקא כן נדמה לי שהמילה גלוריפיקציה מתאימה יותר. רוקסן היה הרבה יותר משמעותי, כי שם נפגשו האמנים עם הקהל וגם זה עם זה, ושם נשמעה המוזיקה. בברים הנ"ל לא היו הופעות, פשוט ישבו ושתו בסוף היום. אז כן, נוצרו שם קשרים כדרכם של פאבים, אבל את זה אפשר גם לומר על הפרילנד, אני מניחה.

    אוף-טופיק:
    בצירוף נסיבות משעשע, יצא לי לדבר לאחרונה עם פורטיס והוא הזכיר את המערכון מהתגובה הראשונה, ואפילו טען שהוא כן הופיע בעכו.

  • 11
    לזרבוי says:

    יעל – רוקסן היה משמעותי בקשר של המוזיקאים עם הקהל. הפאבים היו משמעותיים בקשר של המוזיקאים זה עם זה, ועם עצמם. בפאבים לא רק שותים – גם פוגשים שם אנשים ושומעים מוזיקה. זה עוזר להתפתח.
    אני מכיר את זה מהנסיון שלי – שניים מחברי The Raw Men Empire הכרתי במקרה במהלך ישיבה בפאבים. ואין כמו להיחשף מוזיקה חדשנית ממעבר לים (בתקופה שלפני האינטרנט, כשלא כל אחד יכול לדעת בקלות מה הצעקה האחרונה בחו"ל), להתלהב ממנה ביחד עם קבוצה קטנה של חברים בפאב השכונתי, ולאט לאט לגרום לה לחלחל למיינסטרים במקום בו אתה חי.

    זה מזכיר לי גם את קבוצת ההאזנה של שלמה גרוניך בשנות השבעים, שהכירה לגל שלם של יוצרים עתידיים את זאפה ו-Gentle Giant. לא הייתי מזלזל בחשיבות של זה.

  • 12
    דניאל says:

    חמי רודנר היה ברמן במדבר ולא עובד ניקיון/
    אני צריך לחפש בבויידם אל ההורים, יש לי שם עדיין קלטת שלו, שהוא נתן לי לשמוע וביקש לדעת מה אני חושב עליה

  • 13
    לזרבוי says:

    היי דניאל,
    אם תמצא את הקלטת, יכול להיות ממש מגניב אם תעלה אותה לאנשהו שאנשים יוכלו לשמוע. צור איתי קשר במייל אם זה קורה.
    ואגב, לא המצאתי את זה שרודנר עבד שם בנקיון – הוא עצמו כתב את זה באתר הרשמי שלו:
    http://www.hemi-rudner.com/article.asp?no_of_id=30

  • 14
    רקורד סקול says:

    דווקא יש כמה שעשו קאמבק ממש מעולה, אני חושב שעם כל העלמות האמנים הישראלים בתחום הרוק אנחנו כן יכולים פה ושם למצוא כמה כוכבים עולים.

    חשוב מאוד שנקנה דיסקים ולא נצרוב ושנלך להופעות שלהם, אחרת אין סיכוי שיצליחו להתפרנס במדינה ממוסיקה.

    אני אישית נכנס הרבה להד סטארט ותומך בפרויקטים חדשים, אני חושב שזה יהיה טוב לכולנו אם הפקק הזה ישתחרר ואמנים יחזרו ליצור שוב ולא יברחו לנו לחו"ל.

    http://www.record-school.co.il/

  • 15
    יריב says:

    כמה מטרים מהמדבר שכן פאב בלפור, בקומה שנייה של בניין מתפורר וגם הוא היה חלק מהתסיסה התרבותית של הימים ההם

גם לך יש מה להגיד? יופי.