לא שכחתי לחייך
אני מכיר את מאיה רוטמן מהטלוויזיה. זה לא כזה יוצא דופן, אני יודע, אלא שאני מדבר על הטלוויזיה בחדר העריכה של "שידורי קשת". זה היה לפני שנתיים, כשנשכרתי לערוך את הקליפ "אין מצב לאלימות" (הקידוד ב-Flix לא עושה עימו חסד) של משתתפי העונה הרביעית של "כוכב נולד".
מדהים עד כמה רושם ראשוני יכול להטעות: בתור אדם שלא צופה בטלוויזיה אלא אם משלמים לו על זה, זו הייתה הפעם הראשונה וכמעט האחרונה בה נחשפתי למשתתפי העונה ההיא. ומאיה לא עשתה עלי רושם מיוחד: ההחלטה הטיפשית של יוצרי התוכנית למצב אותה בתור סוג של בריטני ספירס ישראלית, לפחות ברמת האיפור והבגדים, מיקמה אותה בתודעה שלי בתור סתם עוד וונאבי חסרת זהות (ואני דווקא מחובבי בריטני. באמת). בגמר של התוכנית היא דווקא הפתיעה עם ביצוע קודר וכבד ל"מה איתי" של "החלונות הגבוהים", ביצוע שאפילו כלל קטע במקצב שבור של 7/4, שביחס לשטנץ הרגיל של התוכנית זה סוג של אוואנגארד. אבל אני מודה שמרגע שהתוכנית הסתיימה, לא עניין אותי יותר מידי מה יש למאיה להציע. ואלמלא היא הייתה מפתיעה ומגיעה להופעה של "הדוגמניות" (ועוד בפטיפון! לא פלא שצלמי הפפראצי לא הגיעו), לא הייתי מטריח את עצמי לדף המייספייס המקסים שלה. מי שמשלה את עצמו שחובבי אינדי שומרים על ראש פתוח – שיחשוב שוב. גם לנו יש את הקבעונות והסטיגמות שלנו. אולי זה הזמן לבדוק מה רפאל מירילא עושה בימים אלו.
חייבים להעריך את הדרך שמאיה רוטמן עושה. טוב, לא חייבים, אבל כדאי: בניגוד לחלק מהזוכים הקודמים במקומות הראשונים של "כוכב נולד", היא נשארת נאמנה למי שהיא. במקום לחבור לכותבי שירים מקצועיים, היא מתעקשת לבצע את החומר הפולקי שלה. במקום להקיף את עצמה בלהקת תותחים שכירים, היא מופיעה עם גיטרה אקוסטית ונגן כלי הקשה שמלווה אותה עוד מימי הלהקה הצבאית. במקום לחרוש במות ברחבי הארץ ולסגור הופעות במועדונים גדולים היא יושבת מטר מהקהל בחלל הקטן והצפוף של קפה ביאליק. איפה בריטני ואיפה היא.
לפני שהיא ביצעה את "ליפול", השיר שהיא הוציאה לרדיו לפני כשנה, היא דאגה לציין שלמרות הזמן שעבר הוא בכל זאת ייכלל באלבום העתידי, ואף הבהירה: "הוא עדיין חלק מהאמירה שלי". אני לא זוכר מתי בפעם האחרונה שמעתי מוזיקאי מצהיר שיש לו אמירה. יש משהו כל כך תמים וטהור בהצהרה הזו, כל כך ערכי ופשוט, שקשה שלא להתרגש ממנה. לרגע, מאיה הביאה את רוח וריח המושב ללב תל אביב.
אבל לתמימות הזו שמאיה משדרת יש גם צדדים פחות שובי לב. צריך להיות מאוד נאיבי כדי לבצע בהופעת סולו לא פחות מ-4 גרסאות כיסוי (לבוב דילן, אלאניס מוריסט, יהודית רביץ וג'וני מיטשל) ולחשוב שאפשר לצאת מזה בשלום. הבחירה התמוהה לבצע את חלקן ברצף מאוד פגעה בהופעה, וכמעט איימה להפוך אותה מערב אינטימי עם יוצרת מעניינת לעוד ערב קאברים עם גיטרה אקוסטית. מזל שלא הייתה שם מדורה.
לפני שניגנה את "ילדי תכול העין" של דילן (תרגום – יהונתן גפן), מאיה העירה ללא שמץ ציניות: "זה השיר שבזכותו אתם מכירים אותי". היא התייחסה כמובן לביצוע שלה לשיר הזה ב"כוכב נולד", אחד הביצועים שסימנו אותה בתור פיינליסטית. אני מאוד מעריך את הכנות והפשטות שהיא משדרת, זה ראוי להערכה שהיא מודעת למקומה ובכל זאת מתעקשת להרוויח מחדש את הקהל שלה בדרך המסורתית. ובכל זאת, בשלב מסויים המודעות למקום שממנה היא באה נעשתה מעט מוגזמת. אני בטוח שיש לה עוד דברים להציע.
אפילו השיר שהכי תפס אותי בהופעה -"זה גדול עלי" – התייחס לנושא הזה. זהו רצף דחוס של מחשבות ואסוציאציות מתקופת כוכב נולד, שבאמת מצליח להכניס את המאזין לעולם הזה של לחץ, כשרון ופוזה ("ואל תשכחי לחייך", היא מעירה לעצמה בעוקצנות באחד הבתים). זה פשוט שיר מצוין וחזק, ולא במקרה מאיה פתחה וסגרה איתו את ההופעה, כשהיא מקיפה את שאר השירים שלה איתו מכל צד – כרגע, למרות הכשרון שלה, נראה שהיא עדיין כלואה קצת בכוכב הסגול.
אבל הכשרון הזה מבטיח הרבה. למאיה יש קול יציב ומדויק, עם נוכחות והרבה רגש. והיא מספיק ורסטילית כדי להגיש שירים שקטים בקול עדין, מרוסק ומחוספס, ולעבור לקול פעמונים נעים ומלא בשירים שדורשים יותר נפח. ויחד עם הלחנים היפים שלה, ההגשה הישירה והכנה, והבחירה המינימליסטית בגיטרה וכלי הקשה (עליהם ניגן בכשרון רב אביעד בן יהודה), ההופעה הזו הצליחה לעורר אצלי הרבה סקרנות לגבי האלבום שבדרך.
תגיות: גרסאות כיסוי, כוכב נולד, מאיה רוטמן, מיינסטרים
...ובאותו עניין:
- מה אתה עושה סצינה?? – חלק ב' - (את חלק א', שעוסק במיפוי סצינת המוסיקה הישראלית וגורס שהמפסיד הגדול בסיפור הזה הוא הרוק-פופ הסטנדרטי...
- ולהלן התחזית: הרוק חוזר - כולם היו עסוקים לאחרונה בסיכומי שנה. אבל בגלל שהמוח שלי הוא גבינה שוויצרית ואני בקושי זוכר מה עשיתי ...
- המלצות 11.7.08 - היום, בשישי, יש עוד "איזבו" :מס:, למי שפיספס את שתי ההופעות של היומיים האחרונים בגלל חברים שלו שהחל...
- הבטחות ללא כיסוי? - הפוסט על אגרול הפך את הביטוי "גרסאות כיסוי" להיות התג עם הכי הרבה פוסטים בתולדות הבלוג הצעיר הזה (וה...
- ארבעת המופלאים, כפול 2 - איזה כיף, הדוגמניות הוזמנו להשתתף בפסטיבל הביטלס בחולון שקוטנר מארגן בסופ"ש הזה! ביום שישי, 16.5.08 ...
ועבורי זו הפעם הראשונה שאני שומע על אמן שנקרא מאיה רוטמן, למרות שעל הקליפ נגד אלימות בעריכתך שמעתי.
אתה כותב "במקום לחרוש במות ברחבי הארץ ולסגור הופעות במועדונים גדולים היא יושבת מטר מהקהל בחלל הקטן והצפוף של קפה ביאליק." תזכיר לי אילו אמנים ברמתה עושים את זה בדיוק? זה סתם הזכיר לי את המוטיב החוזר שלי (אני צריך catch frase) שכולם, פרט לכוכבים הנולדים בפסטיגלים ולאמנים ותיקים, מסתפקים בבועה התל אביבית, מצליחים שם יותר או פחות וחושבים שהם "מוכרים" (תרתי משמע).
לפתע אני מהרהר באותם זמרי קסטות בזויים שעושים חלטורות בכל פינה וכל בריתה או טקס הסרת פלסטר. הם שרים שירים שלא הם כתבו או הלחינו, אבל אין אחד מהם שלא ראוי לתואר "זמר" והם מוכרים.
ובחזרה לעניין – מאיה רוטמן באמת נשמעת טוב.
יש משהו מאד יפה בצניעות והכנות שבהם היא שרה, וגם מתנהלת. מעבר לזה שהיא שרה מאד יפה וגם יש לה טעם מצויין, נראה שהיא בוחרת בדרך הנכונה לאמן צעיר, בונה את הקהל שלה לאט ונאמנה לעצמה. בהמלצתך נכנסתי למייספייס והוא חיזק את הזכרונות הטובים שהיו לי ממה ששמעתי ממנה. אני בעדה.
עם זאת אני לגמרי חולק עליך בנושא הקאברים. לא הייתי בהופעה ולכן אני לא רוצה להביע דעה על הביצועים שלה באופן ספציפי, אבל בכלליות אומר שיש תפקיד חשוב לקאברים בהופעה של אמנים בתחילת דרכם. כשזמר או להקה צעירה מופיעים מול קהל שלא מכיר כמעט אף שיר הם צריכים לקחת בחשבון שקשה לקהל לעכל כמות גדולה של שירים חדשים ברצף, ולכן כדאי להשחיל פה ושם קאבר כדי לא "לאבד" את הקהל. גם אם הלהקה היא מצויינת והחומרים שלה מעולים, לקהל ממוצע קשה לשמור על ריכוז לאורך הופעה שלמה (במיחוד בהופעה אקוסטית עם עיבודים מינימליים) וכאן נכנסים הקאברים לתפקיד. כמובן שאם עושים קאבר הוא צריך להיות מבוצע כמו שצריך ושתהיה בו משמעות וייחודיות, אחרת באמת אפשר ליפול למלכודת הבאנליות.
אתה צריך לזכור שלא כל האנשים בקהל הם מבקרים או מוזיקאים כמוך, ולא כולם רגילים לשמוע מוזיקה חדשה כל יום כפי שאתה עושה. לא ברור לי מדוע אתה טוען שמאיה נאיבית שהיא מבצעת 4 (לא כל כך הרבה) קאברים. בעיניי זה מעיד על בגרות ומודעות עצמית.
נתקלתי לאחרונה בלא מעט זמרים צעירים בסצינה, חלקם טובים מאד, עם חומר מקורי משובח, שמוותרים על קאברים לגמרי בהופעה של שעה – שעה וחצי. למרות שנהנתי בהופעות שלהם, בשלב מסויים התעייפתי. בעיניי, לחשוב שהקהל ישב מרותק במשך שעה מבלי שתגוון בקאבר, זו תמימות (שלא לומר יהירות).
בכלל, שגיאה נפוצה של אמנים צעירים היא שהם מרוכזים מדי בעצמם ושוכחים לחשוב על הקהל שלהם.
איש הפלסטיק – לא לשמוע על מי שזכתה לא כל כך מזמן במקום השני ב"כוכב נולד" מעיד בעיקר על כך שאתה כנראה מכוכב אחר.
למאיה היו לא מעט אופציות בפניה לאחר הזכייה. רק תראה לאן התגלגלו חלק מזוכי עבר (ולאו דווקא מהמקומות הראשונים) – הראל סקעת ושירי מיימון, לדוגמא. נכון, אם היא תעשה עכשיו הופעה בבארבי אני לא מאמין שהיא תמלא אותו. אבל אם מיד אחרי הזכייה היא הייתה עולה על המסלול שסקעת עלה עליו, כיום הבארבי היה קטן עליה. אבל המסלול של סקעת לא מתאים למי שרוצה לעשות את שירי הפולק השקטים שלה, ואני מאוד מעריך שהיא סירבה לפיתוי.
אופניק מוישה – שלא תבין לא נכון, אני בעד קאברים. גם ב"דוגמניות" אנחנו עושים את זה בהנאה רבה מידי פעם (כרגע במייספייס שלנו יש קאבר פסיכדלי לביטלס – You Won't See Me). אבל בהופעה של 9-10 שירים (נדמה לי שזו הייתה הכמות אצל מאיה פלוס מינוס), 4 קאברים זה לא גיוון שעוזר לשמור את הקהל. זה כבר כמעט חצי מההופעה, וזה מטה את הכף.
הביצועים שלה, אגב, היו טובים. לשם שינוי, זו לא האיכות, זו הכמות.
גם לי יש סימפטיה מאד גדולה למאיה.
הכרתי אותה במקרה דרך אחותה בכלל, שגם אותה הכרתי דרך חבר,
והיא הגיעה מתישהו גם להופעה שלי ואח"כ כבר פתחנו ערוץ
תקשורת חברותי שכזה.. ומאז עדיין לא יצא לי
להחזיר לה כבוד ולבוא להופעה שלה גם.
אני מרגיש צורך לציין שבלי הקישורים האלה שדרכם הכרתי אותה,
בכלל לא הייתי יודע שהיא היתה בכוכב נולד.
אז אולי גם אני חי על כוכב אחר,
או שזה פשוט העובדה שאני לא רואה טלוויזיה בכלל.
כך או כך זה מבחירה 🙂
היא שרה יפה ומרגש, ואני מאמין לה.
שיהיה לה המון בהצלחה..
לזרבוי – אפשר לנגן שירי פולק שקטים בביאליק מול 20 איש, ואפשר גם בקיסריה מול כמה אלפים. בסופו של יום המטרה היא להביא את האומנות שלך למירב האנשים, ואין שום הבדל מהותי בין אם אתה עושה את זה דרך מסך הטלוויזיה או על במה.
למרות הרומנטיזציה שאתה עושה לצבירת קהל דרך הופעות אינטימיות, חשוב לא לשכוח שזו בסה"כ ברירת מחדל שיווקית, ושהופעה בכוכב נולד שווה בערכה לכמה שנים טובות של חריש במות. תשאל את הדוגמניות, הן ידעו על מה אני מדבר.
ההחלטה של מאיה – במידה וזו אכן היתה החלטה ולא סתם ניהול כושל – שלא לנצל את כוכב נולד כדי למנף את הקריירה שלה היא פאשלה שלא ראויה להערכה.
לזרבוי – לי, בניגוד אליך, לא משלמים כדי לראות טלויזיה. אני עושה את זה בהתנדבות, אבל יש גבול למזוכיזם שלי והוא בד"כ מתגלם בדמות תכניות כמו כוכב נולד.
בשמיעה נוספת של מאיה רוטמן כבר יכולתי לדמיין אותה נוטפת סוכר על הבמה של צביקה הדר.
גם המלנכוליה שהיא משדרת מוגשת במידת המליחות שבדיוק ערבה לחיך. קצת חסרה לי חמצמצות לא מבוקרת.
היא עדיין נעימה לי לאוזן. זה אומר יותר על הכניעה המתמשכת שלי לתכתיבי המיין סטרים מאשר על המוסיקה שלה (אהה, יצא לי עם ס' גם כן!)
ואולי בהופעה יש ערך מוסף.